Belföld

Korrupciós kockázat a DK-nál

Évek óta sorozatosak a pártnál a törvénysértések – reagált lapunknak az ÁSZ a bukott kormányfő fenyegetőzésére

A Demokratikus Koalíció megpróbál áldozati szerepével politikai tőkét kovácsolni – reagált lapunknak Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán közzétett bejegyzésére, amelyben úgy fogalmazott: „Hogy elnémuljunk, ahhoz előbb meg kellene, hogy öljetek bennünket. De a ti hazugságotok előbb fog meghalni.”

Korrupciós kockázat a DK-nál
Fotó: MH

Ismert, a számvevőszék azután került újra Gyurcsányék kereszttüzébe, miután a szervezet főtitkára csütörtökön bejelentette: amíg a DK nem biztosítja a törvényes gazdálkodás feltételeit, addig felfüggesztik a párt költségvetési támogatását. Horváth Bálint lapunk érdeklődésére hangsúlyozta: a számvevőszék nem politikai szervezet, hanem az Országgyűlés független pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amelynek törvényben előírt kötelessége a pártok ellenőrzése. A Demokratikus Koalíció esetében évek óta sorozatosak a törvénysértések, gazdálkodási szabálytalanságok a közpénzek felhasználásában, ami egyúttal magas korrupciós kockázatot is jelent –közölte a szóvivő. Horváth szerint szó sincs arról, hogy Gyurcsány Ferencék elveszíthetik az állami támogatást, azt ugyanis felfüggesztették, s amennyiben a DK benyújtja azokat a dokumentumokat, amelyekkel igazolják a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit, azonnal visszavonják az intézkedést. Csakis a DK-n múlik mindez – szögezte le Horváth.

A szóvivő egyúttal felhívta a figyelmet: a DK állításával szemben egyetlen olyan dokumentumot sem kérnek most, amelyek eléghettek a párt Teréz körúti irodájában két évvel ezelőtt keletkezett tűzvészben, illetve cáfolta Gyurcsányék azon pánikkeltését is, miszerint a Demokratikus Koalíció örökre elveszítheti az állami támogatást. Mint Horváth mondta: a párt nem veszít közpénzt, a költségvetési támogatást visszamenőlegesen megkapják, amint megfelelnek a pártok gazdálkodására és a közpénzek felhasználására vonatkozó alapvető előírásoknak. Az a célunk, hogy a DK a jogállami normáknak megfelelően, törvényesen működjön, erre kaptak most esélyt – jelentette ki Horváth Bálint.

Kapcsolódó írásaink

Évfordulós Gyurcsány hazugságbeszéde

ĀTizennégy évvel ezelőtt, a később kiszivárgott hírhedt őszödi szónoklatában leplezte le önmagát és a balliberális politika hazugságait az akkori MSZP-s miniszterelnök