Belföld

Karácsony naponta pálfordulásra kész

„A főpolgármester cserbenhagyta a Pesti úti idősotthon lakóit”

Szinte naponta kerül szöges ellentétbe korábbi kijelentéseivel a főpolgármester, Karácsony Gergely. Legújabb meggyőződése, hogy a Lánchíd felújításával várni kell. Két hónappal megválasztása után még azt hangoztatta, a rekonstrukció halaszthatatlan, hat hónapon belül el kell kezdeni.

Karácsony naponta pálfordulásra kész
Akár jogilag is felelhet majd a mulasztásokért a fővárosi vezetés
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Januárban is ezért tiltotta ki a hídról az öt tonnánál nehezebb járműveket. A minap viszont arra jutott, pillanatnyilag még sincs szükség a felújításra, újra kell gondolni a híd szerepét, ezért egy újabb bizottságra van szükség. Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ezért soron kívüli tájékoztatást kért Karácsonytól. Levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a halogatás súlyos veszélyekkel jár együtt.

Karácsony bizonytalansága egyéb területeken is tetten érhető, ez vezethetett a járvány elszabadulásához a fővárosi fenntartású idősotthonokban. A Pesti úton az elvárható 109–126 ápoló helyett csupán hatvan dolgozott a járvány kezdetén, s a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója szerint száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak. Bodnár Attila a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hozzátette: „Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt terheli a felelősség.”

Karácsony cserbenhagyta a Pesti úti idősotthon lakóit – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese videónyilatkozatában. Böröcz László azt mondta, borzalmasabbnál borzalmasabb hírek jönnek az intézményből, mostanáig már 45 lakó meghalt, és 310 fertőződött meg az idősotthonban. A hozzátartozók egyre rémesebb dolgokról számolnak be, akad, aki perelne.

Kapcsolódó írásaink