Belföld

Hazájuk ellen lépnek fel a baloldali politikusok

Dömötör Csaba: Nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre azok a közéleti szereplők, akik támadták a magyar demokráciát

Százezer főre vetítve Belgiumban nyolcvanan, Spanyolországban 59-en, Svédországban 37-en, Magyarországon öten hunytak el – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba államtitkár, aki szerint nem tud akkora baj lenni, hogy ne támadják a saját országukat az ellenzéki politikusok.

Hazájuk ellen lépnek fel a baloldali politikusok
Donáth Anna (b) és Cseh Katalin
Fotó: MH

A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Dömötör Csaba rámutatott: a koronavírus hazánkban sokkal kevesebb emberéletet követelt mint más európai országokban, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány.

A rendkívüli jogrend visszavonása miatt Dömötör szerint „nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre” azok a közéleti szereplők, akik az elmúlt hetekben ennek okán támadták a magyar demokráciát. Úgy látszik, nem tud akkora baj lenni, hogy ne támadják a saját országukat az ellenzéki politikusok – jegyezte meg. Arról, hogy a DK-s Arató Gergely azon sajnálkozott, hogy az elhunytak számát tekintve sem áll rosszul hazánk, úgy fogalmazott, nem tudja, nyelvbotlásról vagy „csúnya elszólásról” van szó, de a számok egyértelműen bizonyítják a járvány elleni védekezés eredményeit. A lakosságarányos statisztikákból érdemes kiindulni, mert ezeket lehet összehasonlítani, és ezek alapján a legjobban védekező országok között vagyunk.

Közölte: a csütörtöki összesítések szerint százezer főre vetítve Belgiumban nyolcvanan, Spanyolországban 59-en, Svédországban 37-en, hazánkban öten hunytak el. Az Európai Bíróság tranzitzónákra vonatkozó ítéletéről az államtitkár azt mondta, a migrációs vita tartósan velünk marad. Nem az a fő kérdés, mióta beszélünk erről a témáról, vagy unjuk-e, hanem az, mi lenne a következménye, ha a kormány engedne a bevándorlás kérdésében – húzta alá. Megjegyezte, nincs rendben, amikor egy ellenzéki képviselő úgy nyilatkozik egy külföldi tévének, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapnak felszerelést, de az sem, amikor a parlament nyilvánossága előtt azt állítják, hogy Magyarországon a legrosszabbak a halálozási statisztikák az egész világon. Jó lenne, ha ezt a típusú álhírgenerátort minél hamarabb kikapcsolnák, mert sok szempontból káros.

Az államtitkár kitért arra is: adócsökkentés és munkahelyvédelem áll szemben az ellenzéki elképzelésekkel, amelyek a segélyezési rendszert próbálják erősíteni. Ezek eleve magas munkanélküliséggel számolnak, a kormány viszont a meglévő munkahelyek megvédésére és további újak megteremtésére koncentrál.

Diktátorozás reggel, délben meg este
 

Az elmúlt hetekben itthon és külföldön egyaránt a koronavírus-törvény miatt támadták a baloldal politikusai
a kormányt. Az összeállításunkban található, valótlannak bizonyuló állításokért azonban az érintettek máig nem kértek bocsánatot.

Szaniszló Sándor (DK): Orbán Viktor már csak egy pártállami diktatúrában látja biztosítottnak korlátlan hatalma megtartását.

DK-közlemény: Ez a kormány nem megoldásokat akar találni, csak a teljhatalom megszerzése és a gazdagodás érdekli őket.

Dobrev Klára (DK): A válság alatt is működik a demokrácia. Na nem Magyarországon, hanem Európában. Nem Orbán-féle teljhatalomra, Európa-ellenességre, hanem széleskörű együttműködésre van szükség.

Molnár Csaba (DK): Demokratikus országban, szerintem Magyarország már rég nem az, csak egy rövid időre, mindig határozott időre, valami nagyon nagy baj esetén lehet ilyen különleges felhatalmazást adni, határozatlan időre nem.

Tóth Bertalan (MSZP): Szomorú, hogy harminc évvel a rendszerváltás után újra a szabadságjogokért, a jogállamért és a demokráciáért kell küzdenünk.

Ujhelyi István (MSZP): Ízléstelen, hogy nemrég a magyar emberek életének védelméről szóló, a teljes ellenzék által támogatott védelmi intézkedésekbe keverte Orbán Viktor teljhatalmi törekvéseit.

Jakab Péter (Jobbik): Orbán egy populizmusra épülő hibrid rezsimet épített ki a szemünk láttára, és egykori diktátorokat megszégyenítő hatalmi technikával gyűri maga alá a magyar szabadságot.

Gyöngyösi Márton (Jobbik): Magyarország már demokráciának semmiképpen nem nevezhető, hanem egy hibrid rendszer, vagy egy diktatúra.

Cseh Katalin (Momentum): A kormány egy soha nem látott egészségügyi és gazdasági veszélyhelyzet kellős közepén továbbra is csupán saját hatalmának megerősítésére törekszik, továbbra is a jogállami normákat totálisan figyelmen kívül hagyva törekszik ellenfelei ellehetetlenítésére, egyáltalán nem foglalkozik az igazán fontos problémák megoldásával.

Donáth Anna (Momentum): Azt várják, hogy egész Európa tapsoljon nekik és a korlátlan időre korlátlan hatalmat biztosító felhatalmazási törvényüknek.

Szabó Tímea (Párbeszéd): Orbánnak azért kellett a felhatalmazási törvény, mert normális országban már rég leváltottak volna egy ilyen aljas kormányt. (KD)

Kapcsolódó írásaink