Belföld

Fundamentalista hazudozók

Hétértékelő. Nem lehetett időkorlátos jogköröket kérni, hiszen senki nem tudhatta előre, meddig tart a járvány

Az egész ellenzékben a B kategó­riás politikusok kerülnek előtérbe, ők folytatják a kiszorítósdit – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus a Jobbik fejleményei kapcsán.

Fundamentalista hazudozók
Kivonulnak? Varga-Damm Andrea és Sneider Tamás egy tüntetésen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ellenzék farkast kiáltott, pedig a kormány lépései összhangban vannak a nyugati intézkedésekkel. Szó sem volt diktatúráról – jelentette ki lapunknak Kiszelly Zoltán politológus annak kapcsán, hogy a vádak ismét hazugnak bizonyultak, a kormány hamarosan visszaadja a rendkívüli felhatalmazást. Felidézte: azért nem lehetett időkorlátos jogköröket kérni, mert senki nem tudhatta előre, meddig tart a járvány.

A szakértő szerint csapdahelyzetbe került a baloldal, miután az egyes pártok láthatóan feladták az önállóságukat, Gyurcsány Ferenc, illetve a DK fundamentalista, minden kormányzati intézkedést elutasító politikáját követik. Ezért, aki bármilyen kormányzati előterjesztést megszavaz, kiírja magát az úgynevezett teljes összefogásból. Vagyis a DK hajtja maga előtt a többieket, s megadja az alaphangot. Az osztozkodás miatt senki nem mer kilépni a sorból, bocsánatot kérni pedig természetesen nem fognak – fejtegette az elemző. Kiszelly rámutatott: az emberek többsége eközben támogatja a kormány intézkedéseit, ráadásul más országokban is megszavazták a kabinet lépéseit, legfeljebb a nyitásnál kezdték el kritizálni a vezetést.

Ez a fundamentalizmus látszik a nemzetbiztonsági törvény esetében is, melyet a Jobbik is megszavazott, majd a pártvezetés közölte, valójában nemet akartak nyomni, csak Varga-Damm Andrea félrevezette őket. Ez kiváló alkalmat adott Jakab Péternek, hogy leszámoljon egyik belső ellenlábasával. Kiszelly szerint a „néppártosodás felfalja a gyermekeit”, egyre kisebb a párt, megfelezték a korábbi támogatottságot, így a pozíció és a lehetőség is egyre kevesebb. Itt is, ahogy az egész ellenzékben, a B kategóriás politikusok kerülnek előtérbe, ők folytatják a kiszorítósdit.

A törvény mindenkire vonatkozik – jegyezte meg annak kapcsán, hogy a DK megint a számvevőszéket támadja, amiért a szervezet a párt gazdálkodásában hiányosságokat talált. Ez nem vegzatúra, hanem normális ügymenet. Persze lehet áldozati szerepben tetszelegni – fűzte hozzá a politológus –, csak nem érdemes. „Mellesleg szép, amikor egy milliárdos gyűjt a saját pártjának támogatásokat” – jegyezte meg.

A hazai balliberálisok szellemi szegénységét mutatja, hogy Karácsony Gergely is mindent nyugatról másol, mégpedig szolgaian. Újabb ötlete a torlódásokat és felháborodást okozó pop-up bicikliút, amiből már van Bécsben és Londonban is, miközben a korábbi járatritkítások is átgondolatlan közlekedéspolitikára utalnak. Ami pedig a Pesti úti idősotthon tragédiáját illeti, Kiszelly megerősítette, a velünk élő demszkyzmust jelenti, hogy a fenntartásra és működtetésre nem figyel a városvezetés, csak a trendi újítások körül harcol. Az pedig súlyos kommunikációs hiba, hogy Karácsony még mindig nem látogatott el a helyszínre. 

Kapcsolódó írásaink