Belföld

Dunai Mónika: Karácsony cselekvés helyett csak magyarázkodik

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők kérdéseket intézhettek a miniszterelnökhöz és a kormány tagjaihoz. Dunai Mónika fideszes képviselő Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert kérdezte a fővárosi idősotthonokban lévő állapotokról.

Dunai Mónika: Karácsony cselekvés helyett csak magyarázkodik
Dunai Mónika: Magyarország ezután sem fogad el semmilyen kényszerbetelepítést
Fotó: MH

Dunai Mónika úgy látja, bár Magyarország sikeresen túl van a járvány elleni védekezés első szakaszán, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a fővárosi Pesti úti idősotthonban a gondozottak ápolása sem megfelelő, és más fővárosi fenntartású otthonban is komoly problémák merültek fel. Karácsony Gergely főpolgármestertől határozott cselekvés helyett csak magyarázkodást lehet hallani - vélte.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: 55 ezren élnek idősotthonban, a fenntartó feladata a gondoskodás róluk. 3800-an élnek fővárosi fenntartású otthonban, és a főváros fenntartásában lévő idősotthonok minden tízedik lakója fertőzött, az elhunytak közül minden hatodik ilyen intézményben élt - magyarázta. Hozzátette: a Pesti úti otthonban 310-en fertőződtek meg és 45-en hunytak el közülük, az intézményben nem volt biztosítva a folyamatos orvosi ellátás és nincs elég ápoló.

Dunai Mónika szerint a történtek nem maradhatnak következmények nélkül. Mindenki a sikeres védekezésben érdekelt Budapesten is, és nem elfogadható a főpolgármester hanyagsága - közölte.

Kásler Miklós kiemelte: számára a legfontosabb mindig is az emberi élet mentése volt, de ebben a helyzetben, amikor példátlan nemzeti összefogás alakult ki, vannak, akik megfeledkeznek a feladataikról és hagyják veszni a magyar embereket.

Kapcsolódó írásaink