Belföld

Gyurcsányné és társai bujtogatják a hazánkat fenyegetőket

A rendkívüli felhatalmazás eszközéhez csak indokolt esetben nyúlt a kormány – mondta lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ elemzője

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán kapott az elmúlt néhány hónapban új lendületet a magyar kormány elleni, tíz éve tartó nemzetközi kampány.

Gyurcsányné és társai bujtogatják a hazánkat fenyegetőket
Věra Jourová többször is elmondta, hogy nem jogsértő a magyar törvény, de nem hallgattak rá
Fotó: Európai Parlament

Noha – az összes többi európai országhoz hasonlóan – Magyarország is a járvány megfékezéséért küzd, a koronavírus-törvény miatti támadássorozatban már az uniós források megvonását is követelték uniós politikusok az elmúlt hetekben.

Az Európai Parlament május 14-én tartott vitát a magyar törvényről, annak ellenére, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke már korábban közölte, hogy a brüsszeli testület szerint a koronavírus-törvény nem ütközik az uniós jogba. A képviselők ennek ellenére egymásra licitálva követelték az alapszerződés hetes cikkelye szerinti jogállamisági eljárás felpörgetését, kötelezettségszegési eljárás indítását, valamint az uniós források megvonását. A vita utáni napon egyébként Orbán Viktor miniszterelnök belgrádi látogatása során jelentette be, hogy a kormány május végén visszaadhatja a parlamentnek a rendkívüli felhatalmazást, a hazánkat igaztalanul bírálóknak pedig megadja a lehetőséget a bocsánatkérésre. Mindeddig nem volt példa rá, hogy ezt bármelyik politikus, jogvédő vagy kommentátor megtette volna.

A nemzetközi kampány brüsszeli részében nagy szerepet vállalnak a magyar balliberális EP-képviselők is. A DK-s Dobrev Klára az ATV-nek múlt hónapban azt nyilatkozta, „példátlan és megengedhetetlen, hogy egy kormány Európában korlátozás nélküli felhatalmazást kapjon, mint ahogy az Orbán-kormány tette”. „A válság alatt is működik a demokrácia. Na nem Magyarországon, hanem Európában. Nem Orbán-féle teljhatalomra, Európa-ellenességre, hanem széles körű együttműködésre van szükség.” – írta Gyurcsányné a Facebookon az Európai Parlament munkáját méltatva. Igaz, ahogyan arra fideszes képviselőtársai többször rámutattak: a magyar parlament normálisan ülésezik, miközben az EP távmunkában dolgozik, sok kritika közepette, mivel távolról nem lehet hozzászólni a plenáris vitákhoz, csak a szakbizottságiakhoz.

A kormányt folyamatosan támadó momentumos Donáth Anna pedig szintén a Facebookon azt írta áprilisban: „egyre hangosabbak azok a hangok az Európai Parlamentben, akik azt mondják, hogy ha Magyarországon állandóan azt állítja a kormány és Orbán Viktor, hogy egy fillért és semmilyen támogatást nem kapunk az EU-tól, akkor minek finanszírozzuk ezt a diktatórikus működést”. A források megvonását Donáth liberális képviselőtársai is követelték.

„A magyar kormány ellen 2010 óta folyamatosan folytatnak boszorkányüldözést különböző nemzetközi szervezetek, a nyílt társadalmat képviselő civilek és a magyarországi ellenzék külföldi szövetségesei” – nyilatkozta lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ elemzője. Rámutatott, „ezen kritikákat bár szakmai köntösbe bújtatják, valójában politikai támadásokról van szó, mivel Magyarország az európai egyesült államok helyett a nemzetek Európájában gondolkodik, a negatív demográfiai folyamatokat bevándorlás helyett a magyar családok támogatásával képzeli el és ellenáll a nyílt társadalom eszméjének, ez a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény esetében sem volt másként”. Szolomayer emlékeztetett, „a kormány és az Ország­gyűlés tervezett döntései alapján a következő hetekben – amennyiben a járvány ezt nem írja felül – az élet újraindulhat, a jogi értelemben vett veszélyhelyzet megszűnhet”. „Ez pedig világosan mutatja, hogy a rendkívüli felhatalmazás eszközéhez csak a valóban rendkívüli helyzetben nyúlt a Fidesz–KDNP-kormány” – tette hozzá. Az elemző ennek ellenére nem számít arra, hogy „a magyarországi ellenzék, az Európai Parlament, a nemzetközi sajtó, vagy bármely, a nyílt társadalmat propagáló NGO bármiféle önreflexiót gyakorolna, hiszen nem valós tények miatt, hanem ideológiai szándékból támadták Magyarországot”. „Ennek elismerése pedig önmaguk megtagadásával lenne egyenértékű” – jegyezte meg.

Alkotmányossági aggályok

Az Európai Unió Bíróságának a tranzitzónákkal kapcsolatos ítéletére reagált pénteken a Századvég Alapítvány. Emlékeztettek, noha a luxembourgi testület szerint a röszkei tranzitzónában a magyar állam nem biztosítja a migránsok jogait, és őrizetben tartja őket, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly másodfokon a kormánynak adott igazat, és kimondta, hogy a tranzitzónában való tartózkodás nem számít jogellenes fogva tartásnak. A közösségi intézmények egyes közelmúltbeli döntései, illetve a döntéshozatal előkészítésébe a szakmainak láttatott oldalon bevont szervezetek saját finanszírozási hátterükkel jól mutatják, hogy a George Soros alapítványi hálózata által gyakorolt gazdasági és politikai befolyás igen jelentősnek mondható Brüsszelben – hangsúlyozta a Századvég Alapítvány. Emlékeztettek, a Magyarországgal kapcsolatos jogvitákban szakmai tanácsadást végző NGO-k évente összesen sok száz millió forintnak megfelelő Soros-támogatásban részesülnek, ami erősen megkérdőjelezi a hazánkkal kapcsolatosan születő egyes döntések objektív szakmai hátterét. „A meghozott ítélet alapján foganatosítani kívánt gyakorlat, sugallt szabályozási keret valószínűleg ellentétes lenne Magyarország Alaptörvényével, ezért a döntés jogi következményeit a magyar fél részéről alkotmányossági szempontú vizsgálatnak is alá kell vetni” – zárul az elemzés.

Hidvéghi Balázs: Élen jár a magyar baloldal a támadásokban

Sunyi hallgatás az EP-ben

Nem sietnek bocsánatot kérni a Brüsszelben vádaskodó balliberális politikusok. Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője a támadások folytatódására számít.

– Hogyan reagáltak a magyar kormányt támadó EP-képviselők arra, hogy a kormány nemsokára visszaadja a rendkívüli felhatalmazást a parlamentnek?

– Sunyin hallgatnak. Ha valaki szándékosan hazudozik, akkor általában nem szokott bocsánatot kérni, most is ez a helyzet. Légből kapott vádakkal támadták a kormányt.

– Mi motiválja őket?

– Sosem a tényekről van szó, ezek mindig ideológiai támadások. A baloldal képtelen elfogadni, ha jobboldali pártok sikeresen politizálnak. Ettől tartanak a legjobban, mert ilyenkor kiderül, hogy nem csak az ő világképük létezik. Ráadásul jelen állás szerint a magyar járványkezelés az egyik legsikeresebb az Európai Unióban. Ennek egyik oka, hogy a kormány a megfelelő időben és kellő határozottsággal hozott döntéseket. A másik pedig, hogy a magyar emberek döntő többsége betartotta a szabályokat, tiszteletben tartotta a korlátozó intézkedéseket, nagyon éretten és fegyelmezetten viselkedtek. Jól vizsgázott az egész magyar közösség. Ez is bántja a balliberálisokat.

– A múlt heti vitát nem követte dörgedelmes állásfoglalás. Elült a vihar?

– Ne legyenek kétségeink, a Magyarország és Lengyelország elleni politikai támadások folytatódni fognak, mert ezek a kormányok nemzeti alapon állnak, és nem hajlandók elfogadni a brüsszeli diktátumokat. Várhatóan lesznek támadások mindazon országok ellen, ahol hatalmon vannak jobboldali pártok, például Szlovénia is célkeresztbe kerülhet.

– Mi a helyzet a LIBE-ben, ahonnan a legtöbb támadás elindul?

– Új állásfoglalásról vagy jelentésről most nincs szó, de ebben a bizottságban folyamatosan támadják Magyarországot a bevándorláspárti balliberális és zöldpárti képviselők. Ezekben a támadásokban pedig oroszlánrészt vállal a LIBE két magyar ellenzéki tagja, a DK-s Dobrev Klára és Donáth Anna, a Momentum képviselője.

Kapcsolódó írásaink

Mindenáron támad a nyugati média

ĀNovák Katalin államtitkár lapunknak hangsúlyozta, szívesen nyilatkozik a magyar családpolitikáról, de helytelennek tartja az elfogult külföldi beszámolókat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom