Belföld

Orbán Viktor: A baloldalt leszámítva mindenki összefogott Magyarországon

A baloldalt leszámítva mindenki összefogott Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Hozzátette, ők belekötött mindenkibe, és most szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt.

Orbán Viktor: A baloldalt leszámítva mindenki összefogott Magyarországon
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, jól állunk a járvány kezelésével, ezért lehet visszavonni a rendkívüli jogrendről szóló szabályt.

„Nálunk jobb helyzetben lévő országokat is messze felülmúltunk a védekezésben. Azonban sajnos a járványban majdnem 500 ember meghalt, és nehéz helyzetben vannak a családok emiatt” - mondta a kormányfő.

Elmondta, hogy a járvány kezelésében történelmi érdemei vannak Kásler Miklósnak. A miniszter már akkor összehívta a járványügyi szakembereket, amikor az unió még arról beszélt, hogy nincsen semmi baj. Éppen ezért sikerült elkerülni a tömeges fertőzési szakaszt - tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette, hogy számára a rendkívüli jogrend azért volt nagy segítség, mert nem kellett egy rendelettel a parlament elé mennie, és nem kellett huzakodnia a baloldali ellenzékkel.

A kormányfő hangsúlyozta: a veszély nem múlt el, az emberek közötti védőtávolságot be kell tartani, a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzs is folytatja munkáját.

A miniszterelnök a normális mederbe való visszatérés kapcsán elmondta, hogy Ausztriát követi a magyar vidék és ezt követően Budapest. Ennek jegyében nyílnak meg a bölcsődék, óvodák és részben az iskolák is, de marad a digitális oktatás.

A polgármestereket illetően úgy fogalmazott: akik a baloldali pártok utasításait követték, azok rosszul teljesítettek, akik pedig aszerint döntöttek, hogy nem pártpolitikát folytatnak, azok jól teljesítettek.

A rádióinterjúban szó volt a tranzitzónák ügyéről is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „feléledtek a brüsszeli bürokraták”, nemcsak Magyarországra, hanem egész Európa biztonságára nézve is „veszélyes döntést” hoztak az Európai Bíróságon, mert - mivel Görögország nem tudja - Magyarország védi az unió határait is. Megjegyezte: 130 ezren tartózkodnak jelenleg a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt majd ki nyomást, tehát „nehéz hónapok előtt állunk”.

A magyar szabályozás szerint ezentúl - mivel bezárnak a tranzitzónák - „a kerítésen kívül” kell majd várakozniuk a migránsoknak. Ha valaki közülük be akar jönni Magyarországra, ezt a magyar nagykövetségeken tudja igényelni - közölte, úgy értékelve: ez a migránsoknak rosszabb, mint a korábbi állapot, „de ha a brüsszeli bürokraták így akarják, akkor ezt az igényüket teljesíteni fogjuk”. Arra számít ugyanakkor, hogy a brüsszeli bürokraták ebbe is belekötnek majd, ők ugyanis azt akarják, hogy a migránsok Magyarország területén várakozhassanak.

Az azonban nem fog előfordulni, hogy Brüsszelben azt mondják, menekültkérelmet benyújtó ember ellenőrzés nélkül tartózkodhasson Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, Magyarország nem a szomszédok „kontójára” akar védekezni, ezért például ha a szerbek segítséget kérnek déli határuk védelméhez, „holnap reggel megyünk”. „Ha a horvátok vagy bárki segítséget kér, még ha a románok is segítséget kérnek, mi készen állunk” - mondta.

A kormányfő úgy fogalmazott, a brüsszeli bürokraták „benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében”. „Nekik migránsválság kell. Ha van migránsválság, akkor a kormányok bajba kerülnek, és (...) hitelre van szükségük, a pénz meg náluk van. Ők hitelt akarnak adni, lehetőleg jó kis kamatra, mert azt szeretik” - mondta, hozzáfűzve: ha nincs baj, annak előidézésében is „segítenek”. Azt is megjegyezte, Soros György „nagy mester” az országok kifosztási mechanizmusában.

Objektum doboz

Orbán Viktor ismét kijelentette, hogy legalább annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Elárulta, hogy több mint egymillió olyan dolgozó van, akinek a munkahelye megtartásában sikerült segíteni.

Közölte, hogy csütörtökig már 101 ezer ember igényelte az álláskeresési járadékot, és 71 ezer ember van már több mint három hónapja állás nélkül. Így csaknem 173 ezer olyan magyar ember van, aki dolgozni akar, és a kormányhoz fordult.

Ennek kapcsán hozzátette, hogy 200 ezerre nőtt a közmunkás keret, és 3 ezer toborzott katona számára is van hely.

Orbán Viktor bízik benne, hogy a gazdaságvédelmi terv működni fog. „Most nem csak bízom, hanem látom is, hogyan fog ez működni. Aránylag világos képem van arról, hogy mi fog történni. Kézben vannak a dolgok, jó döntéseket hoztunk” - jelentette ki.

Hozzátette, hogy ez a statisztikákban még nem fog látszódni, szerinte nagyon rossz áprilisi és májusi adatok fognak kijönni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar tőketulajdonosok is tettre készek. „Azzal, hogy már több mint 100 milliárdot adtunk a beruházásokra, azt jelentheti, hogy sokkal hamarabb találunk vissza a korábbi növekedési szintre. A következő hónapokban minden energiánkat a gazdasági újraindítására fordítjuk, és a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megtörténik” - zárta szavait a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink