Belföld

Felháborodás Karácsony kerékpársávos húzása miatt

Íróasztal mellett lehet álmodozni, de ha csak hülyeségeket tud kitalálni, akkor inkább ne tegyen semmit – üzenik a főpolgármesternek budapesti autósok

A koronavírus-járvány visszaszorulása kapcsán bevezetett könnyítések ellenére még nem indult be a megszokott forgalom Budapesten, ám a Nagykörúton a Karácsony Gergely által kezdeményezett kerékpársáv miatt már gyakran araszolnak a járművek, egyre több az ingerült autós.

Felháborodás Karácsony kerékpársávos  húzása miatt
Biciklis alig van, miközben a kocsik nem tudnak haladni a Nagykörúton
Fotó: MH/Purger Tamás

Megnéztük, milyen az enyhítések után a jelenlegi forgalom Budapesten egy hétköznap délelőtt, csúcsidőn kívül. Tapasztalatunk szerint ezen a héten még jóval kevesebb az autós az utakon, torlódással csak a Bartók Béla úton és a Nagykörúton találkozni, ahol Karácsony Gergely főpolgármester ötlete alapján egy-egy sávot lezártak a kerékpárosoknak. A lehetőséget két keréken csak kevesen használják ki, miközben egy sávon araszolnak a dühös autósok. A Tűzoltó utca és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon, valamint a Wesselényi utca és a Nyugati pályaudvar közötti részeken a leglassabb a közlekedés.

A József körúton egy éppen leparkoló autóst kérdeztünk a tapasztalatairól, aki láthatóan keresi a szavakat, mert – ahogy mondja – szeretne szalonképesen fogalmazni: „Ha a főpolgármester csak hülyeségeket tud kitalálni, akkor inkább ne tegyen semmit! Enélkül is van elég baja az embernek. Mindenki láthatja, hogy biciklis alig van, miközben a kocsik nem tudnak haladni.”

Egy árut szállító sofőr szintén nem rejti véka alá véleményét: „Rendszeresen hozok árut erre, és most még istenes a helyzet. Látná a délutáni csúcsforgalomban! Akkor teljesen bedugul a forgalom, pedig egyébként mostanában jól lehet közlekedni a városban. Megértem, hogy fejleszteni akarják a kerékpáros közlekedést, de ilyen megoldásokkal csak feszültségeket keltenek. Az íróasztal mellett lehet álmodozni, de mielőtt valamit csinálnak, nézzék meg a helyszíneket. Ez így tarthatatlan lesz!”

A kijelölt droszton várakozó taxis lakonikusan fogalmaz: „Ellehetetlenítik a várost. Nem értem, hogyha működik valami, akkor miért kell elrontani?”

Egy nagykörúti lakos a környezetszennyezés miatt háborog: „Amikor a járvány kezdetén visszaesett a forgalom, normálisan lehetett sétálni a körúton, még az ablakokat is ki lehetett nyitni a lakásokban. Most ugyanott vagyunk, mint előtte, pedig állítólag Karácsony Gergelynek fontos a környezetvédelem. Ha a járvány végén sem szüntetik meg ezt, akkor még rosszabb lesz a levegő, mint korábban volt.”

Legfeljebb a kerékpárosok élete válik könnyebbé, bár olyan véleményt is lehet hallani, hogy éppen a nagyobb környezetszennyezés miatt akkor sem használja valaki az itteni kerékpárutat, ha egyszerűbb itt közlekedni, mint a kevésbé füstös, belső utcákon.

A közlekedési kontraszt egyébként különösen akkor mellbevágó, amikor a Margit körútra ér az autós. A Széll Kálmán tér és a Margit híd budai hídfője között ugyanis mindig lelassul a forgalom, ám pillanatnyilag kiválóan lehet ott haladni, ahol a gyér kerékpáros forgalom érdekében nem vesznek el sávokat az autósoktól. Budán ezért is jobb a levegő ezekben a napokban.

Kapcsolódó írásaink