Belföld

Fontos a járványhelyzetben az asztmások terápiája

A betegeknek ajánlott még körültekintőbben betartani a közegészségügyi szabályokat – figyelmeztet a szakember

Az asztma a légutakat érinti, ezért a Covid–19 szempontjából rizikócsoportba sorolhatók a betegek, közülük is elsősorban a súlyos és az alulkezelt vagy gyógyszereiket nem megfelelően alkalmazók.

Az asztmásoknak – függetlenül betegségük állapotától – még szigorúbban be kell tartaniuk a világjárvány kapcsán ajánlott óvintézkedéseket – hangsúlyozta Tamási Lilla, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Allergológiai és Légzéspatológiai Szekció elnöke egy közelmúltban rendezett online sajtótájékoztatón. Az asztmás betegek a veszélyeztetett csoportba tartoznak, a Covid–19 náluk nagyobb kockázattal és súlyosabb következményekkel járhat.

Az asztma mint alapbetegség, aktív légúti gyulladás esetén (vagyis ha a beteg nem használja megfelelően az inhalatív gyógyszereit, vagy alulkezelt, illetve súlyos asztmás) hajlamosíthat a fertőzésekkel, így például a SARS–CoV–2 vírussal szembeni, fokozott fogékonyságra. A jól beállított és kezelt asztmások viszont nem tartoznak a Covid–19 szempontjából fokozott kockázatú betegek közé.

A járvánnyal és a karanténhelyzettel járó pszichés megterhelés, illetve a kezdődő allergiaszezon – megfelelő inhalációs kortikoszteroid tartalmú kezelés hiányában – tovább fokozhatja a kockázatot.

Esetükben ráadásul nehezebb felismerni a fertőzést, hiszen több tünet megegyezhet az asztmások alappanaszaival: köhögés, nehézlégzés, mellkasi nyomás. Ha ezekhez friss légúti fertőzésre jellemző tünetek kapcsolódnak (láz, száraz vagy hurutos köhögés), akkor a szakértők azt tanácsolják a betegeknek, hogy forduljanak telefonon háziorvosukhoz. A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen fontos az asztmások megfelelő terápiája, ezzel ugyanis csökkenthető az állapotromlás kialakulásának kockázata, intenek a szakértők. A betegeknek ajánlott még körültekintőbben betartani a járvány idejére előírt közegészségügyi szabályokat, így minél többet tartózkodjanak otthon, egy inhalálókészüléket csak egy beteg használjon, és ne hagyják abba az előírt gyógyszerek használatát, mert az hirtelen állapotromlást idézhet elő. A járvány miatt a megelőzés érdekében az asztmások még jobban figyeljenek oda arra, hogy kerüljék a dohányzást, dohányfüstöt és a házi allergénekkel való fokozott érintkezést, ugyanis ezek ronthatják a tünetek kontrollját.

Hazánkban háromszázezer asztmás beteget tartanak nyilván, az éves új megbetegedések száma pedig tizenöt-húszezer között mozog. Mára ez a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség világszerte. A gyermekkori asztma néhány évre inaktívvá válhat, a betegség azonban felnőttkorban kiújulhat, és nem lehet előre tudni, kinél és mikor fognak visszatérni a tünetek – hívta fel a figyelmet Tamási Lilla.

Kapcsolódó írásaink