Belföld

Egy dolgozó miatt terjedt el a koronavírus a Pesti úti idősotthonban

Több ápoló is állítja: a Pesti úti Idősek Otthona egyik dolgozójától kapták el a koronavírust az intézményben lakó idős emberek. Az illetőnek lázasan, köhögve is be kellett járnia, ugyanis nem volt senki, aki helyettesítse - mondták a Ripostnak.

Egy dolgozó miatt terjedt el a koronavírus a Pesti úti idősotthonban
Már 45-en elhunytak a Pesti úti idősek otthonában
Fotó: Fotó: MH/Purger Tamás

Az idősotthon munkatársai a lapnak elmondták, hogy a mentálhigiénés szakember,lázas volt, nagyon erősen köhögött, mégis be kellett járnia dolgozni, ugyanis nem volt más, aki ellássa a munkáját. Biztosak abban, hogy ő hurcolta körbe a fertőzést.

„Fejfájásra, lázra és rossz közérzetre panaszkodott az egyik mentálhigiénés kolléga, aki szinte megállás nélkül szárazon köhögött. Nagyon nem volt jól, de muszáj volt bejönnie dolgozni, hiszen nagyon kevesen voltunk már akkor. Aki tudott járni, lehetett bármilyen egészségügyi problémája, bejött dolgozni, hiszen tudtuk, milyen kevesen vagyunk ennyi idős, beteg ember ellátására. Persze ha tudta volna, hogy esetleg koronavírusos, biztosan nem jön, de tény: nagy volt a nyomás, hogy betegen is dolgozzunk” - magyarázta az egyik, jelenleg is az otthonban dolgozó nővér.

Egy másik nővér, aki azóta már felmondott, úgy gondolja, ha megkapták volna a járvány kezeléséhez a szükséges segítséget, akkor nem végzett volna ekkora pusztítást a koronavírus és kevésbé adta volna tovább a kolléga a fertőzést.

„Több otthonról tudok, ahol nem tört ki a járvány, ezekben már március elején meghozták a megfelelő óvintézkedéseket: gyakrabban fertőtlenítettek, takarítottak, használtak maszkokat, kesztyűket, hiszen pontosan tisztában voltak vele, hogy egy ilyen intézményben óriási pusztításra képes a vírus, ha nem figyelnek oda - mondta az ápoló. - Nálunk még márciusban is spóroltak a tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, nem kaptunk semmiféle védőfelszerelést, csak azután, hogy a járvány kitört.

Nálunk orvos sem volt, akihez mehetett volna, akinek panasza van. Ha van intézményi orvos, ő észrevehette volna a tünetekből, hogy koronavírusról lehet szó és hazaküldte volna a beteg dolgozót, vagy elkülönítették volna a beteg időseket.”

Kapcsolódó írásaink