Belföld

Az eredeti huszonhat fős parlamenti frakciójukból már csak tizenhatan vannak

Sneider Tamás a parlamenti alelnökségről, Varga-Damm Andrea pedig a parlamenti mandátumáról nem hajlandó lemondani, hiába kérte erre a Gyurcsánnyal szövetkező jobbikos párt- és frakcióelnökség.

Az eredeti huszonhat fős parlamenti frakciójukból már csak tizenhatan vannak
Újabb belháború a Jobbikban
Fotó: MH

Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtök este jelentette be a Jövő TV-ben, hogy nem adja vissza képviselői mandátumát. Lapunknak tegnap elmondta, mindenképp marad a Jobbikban, és ha kizárják a frakcióból, függetlenként folytatja a munkáját a parlamentben. „Engem becstelenséggel vádolnak, de hogy lehetnék becstelen, ha nem sértettem meg semmilyen szabályt? Úgy gondolom, a végén majd az igazság győz.

A sorsomról nem nekem kell döntenem, nem a pártvezetésnek, hanem azoknak, akik a Jobbik tagságát alkotják” – közölte. Beszélt arról is, ezernél több biztatást kapott a tagság köréből, illetve a párt holdudvarából, és kiállt mellette a veszprémi alapszervezet is. A vezetők jönnek-mennek a pártban, de ő azon fog dolgozni, hogy a párt egyben maradjon, és a tagsága megmaradjon. „A valódi jobbikos világot szeretném visszahozni, amelyben a párt 2003-ban lefektetett alapértékei megmaradnak” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy a Gyurcsány-féle irányvonal mennyire osztja meg a pártot, Varga-Damm azt felelte: ezt nehéz megítélni, mert a párton belül nincs naprakész kommunikáció erről.

Egy-egy elszólásból, kiszólásból némi következtetést le lehet vonni, de hogy azokból arra lehet jutni, hogy a Gyurcsánnyal történő összefogás vagy annak elutasítása lenne a jellemzőbb vélekedés, nem tudja megmondani. A Jobbik elnöksége szerint Varga-Damm Andrea „megszegte” az esküjét, mert annak ellenére tartja meg mandátumát, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt.

A Jobbik eredetileg huszonhat fős parlamenti frakciójából hárman (Szávay István, Staudt Gábor és Hegedűs Lorántné) visszaadták a mandátumukat, két képviselőt (Dúró Dóra és Volner János) kizártak, négyen (Fülöp Erik, Bencsik János, Bana Tibor, Apáti István) pedig kiléptek a pártból, függetlenként folytatják a parlamenti munkát. Nem mond le parlamenti alelnöki tisztségéről Sneider Tamás sem.

Kapcsolódó írásaink