Belföld

Kifulladt diktátorozás

Összehangolt politikai akció keretében igyekeztek lejáratni a baloldali politikusok a magyar kormányt itthon és külföldön, most csendben vannak a koronavírus-törvényt kifogásolók

Egyetlen ellenzéki politikus nem kért eddig bocsánatot azóta, hogy kiderült, szó sincs az „idők végezetéig szóló korlátlan hatalomról”, amint a vírushelyzet lehetővé teszi, valóban megszűnik a kormány különleges felhatalmazása. Az összehangolt támadássorozat mindenesetre kifulladt.

Kifulladt diktátorozás
Fotó: MTI

„Ugyan bocsánatot eddig sem kértek és ezután sem fognak, érdemes visszaemlékeznünk arra, hogy a világjárvány kellős közepén, a védekezés legnehezebb napjaiban a hazai ellenzéki pártok képviselői, karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatelit civilszervezeteikkel, mással sem voltak elfoglalva, mint hogy egy soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen” – fakadt ki közösségi oldalán Varga Judit igaz­ságügyi miniszter. Megerősítette a miniszterelnök korábbi bejelentését: már májusban beterjesztésre kerülhet a vonatkozó törvényjavaslat, és annak az Országgyűlés által való elfogadását követően, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon. Azaz ahogy az ellenzék itthon és külföldön, a náci időkre utalva, hazug módon hívja: a felhatalmazási törvény. Valóban, a védekezéshez szükséges gyors és határozott döntések miatt fontos jogszabály kapcsán a legképtelenebb vádak, lejárató információk és álhírek terjesztésétől sem riadtak vissza a kritikusok, a „műveletben” részt vettek nemzetközi NGO-k, néppárti és egyéb uniós politikusok, a hazai ellenzék, valamint a magát függetlennek és objektívnek mondó sajtójuk.

Nincs garancia, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után visszaáll az alkotmányos rend – riogatott Szél Bernadett
Nincs garancia, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után visszaáll az alkotmányos rend – riogatott Szél Bernadett
Fotó: MH/Purger Tamás

Ami a hazai ellenzéket illeti, a Jobbikot öles léptekkel a baloldal felé navigáló Jakab Péter elnök korábban azt mondta, a kormány a veszélyhelyzetet is arra akarja felhasználni, hogy totális diktatúrát építsen ki Magyarországon, Orbán Viktor tíz év után elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy karanténba zárja a demokráciát. A szintén jobbikos Brenner Koloman a Hitler teljhatalmát megalapozó, 1933-as felhatalmazási törvényt emlegette, a kormányfőt meg Palpatine szenátorhoz hasonlította, mondván, megkapta azt az időkorlát nélküli (sic!) felhatalmazást, amire semmi szükség nincs. A párbeszédes Szabó Tímea szintén diktatúrát emlegetett, előre vetítve: akár sajtómunkásokat, akár orvosokat, akár ellenzéki képviselőket is börtönbe zárhat majd a kormány. Azóta kiderült: egyikre sem került sor, ahogy a rendkívüli felhatalmazás is lejár heteken belül.
 

A jobbikos Brenner Koloman a miniszterelnököt Hitlerhez és Palpatine szenátorhoz hasonlította
A jobbikos Brenner Koloman a miniszterelnököt Hitlerhez és Palpatine szenátorhoz hasonlította
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nincs meg a javaslatban a megfelelő garancia, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után azonnal visszaállhatna az alkotmányos rend – panaszkodott a koronavírus-törvényre Szél Bernadett, a DK pedig közleményben írta: Orbán Viktor hamar bebizonyította, mire kellett neki az idők végezetéig szóló korlátlan hatalom. Hasonló nyilatkozatokat tettek a szocialista politikusok is. A védekezést is támadó, kezdetben a lélegeztetőgépeket és a kórházi ágyakat keveslő, majd sokalló ellenzéki kommunikáció alaphangját mégis Karácsony Gergely párttársa, tanácsadója, brüsszeli képviseletének vezetője, Jávor Benedek adta meg, amikor március végén azt írta: „Ne felejtsük, ez egy relatíve ártalmatlan járvány.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom