Belföld

Sikerült megvédeni Magyarországot az ellenzék nélkül is

Hétértékelő. Deák Dániel: Csak most jön a neheze, de az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy hazánk lesz az egyik legjobb a gazdasági válság hatásainak kivédésében

Európában példa nélküli a magyarországi ellenzék magatartása, még az olyan nagy etnikai és politikai konfliktusoktól sújtott országokban is sikerült együttműködniük a pártoknak, mint Spanyolország vagy Belgium – hangsúlyozta lapunknak Deák Dániel politológus.

Sikerült megvédeni Magyarországot az ellenzék nélkül is
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A múlt héten a legnagyobb balliberális álhír dőlt meg, bebizonyosodott, hogy a magyar kormány egyáltalán nem kíván élni korlátlan ideig az Országgyűlés felhatalmazásával, azt a járvány végeztével visszaadja – mondta lapunknak a múlt hét belpolitikai eseményei kapcsán Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ennek ellenére hatalmas károkat okozott az országnak a baloldal álhírkeltése, hiszen a nemzetközi sajtóban például az a hamis információ terjedt el, hogy a parlament nem ülésezik a koronavírus-törvény miatt. Az ellenzéki aknamunkának és nemzetközi szövetségeseiknek köszönhetően az Európai Parlament többször is vitázott a törvényről, miközben számos nyugat-európai ország hasonló jogszabályokat hozott a járvány elleni védekezés érdekében – tette hozzá az elemző.

Deák úgy véli, Európában példa nélküli a magyarországi ellenzék magatartása, még az olyan nagy etnikai és politikai konfliktusoktól sújtott országokban is sikerült együttműködniük a pártoknak, mint Spanyolország vagy Belgium. A baloldal támogatása nélkül is sikerült Magyarországot megvédeni a járványtól, hiszen hazánkban az egyik legalacsonyabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Ezért is kétszínű azoknak a nyugati balliberális politikusoknak a kritikája, akiknek a hazájában tömegessé vált a járvány. Valószínűleg így akarják elterelni a figyelmet saját kudar­caikról, illetve ellenségképet akarnak faragni a járvány ellen sikeresen védekező nemzetállamokból, így Magyarországból és Lengyel­országból – magyarázta Deák Dániel.

Az Európai Unió intézményrendszere működésképtelen, válsághelyzetekben rendre kudarcot vall – állapította meg az elemző. Rámutatott, sem a 2008-as gazdasági válságra, sem a 2015-ös migrációs krízisre, sem a koronavírus-járványra nem adott megfelelő választ az unió, ezeknek a kezelését kizárólag nemzetállami keretek között tudták megoldani. Ez jelentősen csökkenti az európai egyesült államokban gondolkodó erők mozgásterét, hiszen innentől nehéz lesz megindokolni azt, hogy újabb hatásköröket kell elvonni a tagállamoktól és odaadni annak az Európai Uniónak, amelynek a járványügyi hatósága még márciusban is bagatellizálta a koronavírus-járvány hatásait. Vélhetően ez áll a Soros-hálózat és a balliberálisok Magyarország ellen folytatott nemzetközi hadjárata mögött, hiszen a jól ismert „diktatúrázással” és a jogállamisági vitákkal elterelik a figyelmet arról, hogy az EU inkompetenciájáról van szó – folytatta Deák. Megjegyezte: a közvélemény-kutatások is azt mutatják, a balliberális oldal számítása nem jött be, az unió intézményeibe vetett bizalom a hibás válságkezelések hatására csökkent, az általuk támadott Fidesz–KDNP támogatottsága viszont érezhetően nőtt.

A neheze csak most jön, a gazdasági visszaesés hatalmas lesz Európában, ugyanakkor az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy Magyarország lehet az egyik legjobb a válság hatásainak kivédésében, hiszen míg a legtöbb európai országban már az év első három hónapjában is hatalmas volt a visszaesés, addig hazánk kétszázalékos gazdasági növekedést tudott produkálni – közölte az elemző. Hozzáfűzte: mindez igazolja az elmúlt tíz év gazdaságpolitikáját, amelynek köszönhetően nagyon sok európai országgal és a Gyurcsány-kormány 2008-as válságkezelésével ellentétben most önállóan tud majd talpra állni Magyarország.

Kapcsolódó írásaink

Másik bolygón él a baloldal

ĀHétértékelő. A fővárosi vezetés későn lépett a védekezésben, máskor pedig előkészítetlenül és meggondolatlanul – véli Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója