Belföld

Az óvodákon spórolnak a baloldali városvezetők

Veszélyhelyzetben minden településen át kell szabni a költségvetést, a balliberális irányítású önkormányzatoknál az intézmények dolgozóinak fizetését csökkentik előszeretettel

Miskolcon negyvenmillió forint éves bérkiegészítést vont el az óvodai dolgozóktól a baloldali vezetésű önkormányzat. Sok településen más feladatokra irányították át az óvodapedagógusokat, így Ferencvárosban például választhatták az utcafertőtlenítést vagy a szórólapozást is. Holott az állami finanszírozás nem változott, továbbra is hiánytalanul biztosítják az önkormányzatok számára az óvodai normatívát.

Az óvodákon spórolnak a baloldali városvezetők
Csütörtöktől kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítani
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az élet újraindulásával nő az óvodai, bölcsődei férőhelyek iránti igény a korlátozások enyhülésével, a szülők munkába járásával. Ugyanakkor a helyzet kaotikus, számos településen – például az ellenzéki Márki-Zay Péter által irányított Hódmezővásárhelyen – arra kérték a családokat, hogy a korlátozott befogadóképesség miatt csak indokolt esetben vegyék igénybe ezt a szolgáltatást. A jobbikos Janiczak Dávid vezette Ózdon május elsejétől huszonöt százalékkal csökkentették az óvónők fizetését. Pontosabban az óvodai dolgozók munkaidejét csökkentették nyolcról hat órára. Azok a dolgozók, akik nem fogadták el a szerződésmódosítást, fizetés nélküli szabadságra számíthatnak. A Pest megyei Vácon a baloldali városvezető, Matkovich Ilona olyan javaslatot tett, hogy április 20-ától egyes munkakörökben az önkormányzati intézmények dolgozóinak bérét nulla forintra csökkentsék. Eközben a hivatal felújítására jut pénz.

A múlt októberben szintén baloldali vezetésűvé vált Miskolc az önkormányzati cégek dolgozóinak fizetéséről döntött. Ebbe a körbe az óvodapedagógusok nem tartoznak bele, ám a korábbi fideszes városvezetés által fizetett bérpótlékot most megvonták tőlük – tájékoztatta lapunkat Alakszai Zoltán. A Fidesz helyi frakcióvezetőjétől megtudtuk, hogy korábban éves szinten negyvenmillió forintot fordítottak háromszáz óvodai dolgozó bérének kiegészítésére, ezt a mostani vezetés már nem adta meg a számukra.

Ferencvárosban Baranyi Krisztina már márciusban választás elé állította az óvónőket: más feladatot vállalnak vagy fizetés nélküli szabadságra mennek, esetleg időarányosan kiveszik a rendes szabadságuk egy részét. Baranyi ezt azzal indokolta, hogy a Munka törvénykönyve szerint, ha nincs munkavégzés, nem jár bér sem. A baloldali polgármester azt mondta, az óvodabezárás miatt munka nélkül maradtakra elsősorban az idősek gondozásában számít, „hiszen viszonylag közel áll egymáshoz a két szakma”. Többféle lehetőséget is felajánlott azonban nekik: utcafertőtlenítés permetezéssel, tájékoztató szórólapok terjesztése közterületeken és lakóházakban, és maszkvarrás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozott a méltatlan eljárás ellen, pécsi ügyvivőjük, Nagy Erzsébet úgy fogalmazott: „Az óvónők nem ételfutárok vagy vészhelyzeti takarítónők”. A PDSZ közölte: ahogy az iskolákban, úgy az óvodákban is távoktatás keretében kellene folytatniuk a munkát azoknak a pedagógusoknak, akiknek nem kell ügyelet miatt az intézményben tartózkodniuk. Az Oktatási Hivatal módszertani ajánlásában azt írta: „az óvodapedagógusok a szülők számára, a gyermek személyiségét, érdeklődését és egyéni képességeit ismerve ajánlhatnak olyan játékos tevékenységformákat, élményszerzési lehetőségeket, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak. Ezért kérjük, hogy az infokommunikációs eszközök használatával online nyújtsanak segítséget és támogatást a szülők részére”.

A fővárosban egyébként óvónőhiány fenyeget, és például a Karsay Ferenc kormánypárti polgármester vezette Budafok-Tétényben a pályakezdő óvodapedagógusok egy éven keresztül havi harmincezer forintos fizetéskiegészítést kapnak, így próbálják mérsékelni a munkaerőhiányt.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke a lapunknak adott interjúban hangsúlyozta: az önkormányzatoknak a veszélyhelyzet miatt át kell szabniuk a költségvetésüket. Számos baloldali vezetésű településen azonban az önkormányzati dolgozók bérén akarnak spórolni.

Kapcsolódó írásaink

A közoktatásban is lazítanak a korlátozásokon

ĀFokozatosan újranyithatnak a bölcsődék és óvodák – Az iskolákban marad a digitális munkarend, de kiscsoportos foglalkozások szervezhetők – A ballagások és tanévzárók kikötésekkel megtarthatók