Belföld

A közoktatásban is lazítanak a korlátozásokon

A járványveszély csökkenésével a kormány a közoktatásban is lazít a szigorú védelmi intézkedéseken. Az új szabályokat Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ismertette a hivatalos kormányzati Facebook-oldalra feltöltött videójában.

A közoktatásban is lazítanak a korlátozásokon
Hagyományos órákat ugyan nem lehet tartani, de a kisebb létszámú foglalkozásokat júniustól engedélyezi a kormány
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez - közölte az államtitkár.

Hozzátette, az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket, egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell.

Az iskolákban marad a digitális munkarend

A tantermen kívüli digitális oktatás kapcsán elmondta, hogy az jól működik, így nem változtatnak rajta, a tanév végéig, azaz június 15-éig érvényben marad, a tanév hossza sem változik.

Június 2-től engedélyezik ugyanakkor az iskolákban a kiscsoportos konzultációkat és az egyéni felkészítő foglalkozások megtartását, amennyiben azok célja az elmúlt hónapokban tanultak megerősítése, illetve a lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Objektum doboz

Ugyancsak június 2-ától megváltozik a gyermekfelügyeleti rend is: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét, a tanulókat külön igazolások nélkül fogadni kell. Ezt a felügyeleti rendet június 26-áig kérik fenntartani az iskoláktól.

A június 2 és 15. között a diákok számára elsősorban felzárkóztató tevékenységek szervezendők, június 16. és 26. között már a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek a járványügyi szabályok betartása mellett.

A nyári táborok kapcsán az államtitkár közölte, hogy még folynak az egyeztetések, ezek feltételeiről a jövő héten ad tájékoztatást a kormány.

Arról is szólt, hogy a gyermekek számára június 29-ig a tanév közben érvényes szabályok szerint kell biztosítani az étkezést.

Korlátozásokkal megtarthatók a ballagások, tanévzárók

A tanévzárókat, ballagásokat illetően Maruzsa Zoltán elmondta, arra kérik az intézményeket, hogy ne szervezzenek hagyományos, tömeges részvétellel járó ünnepségeket. Ugyanakkor átgondoltan, kisebb létszámban, a járványügyi szabályok betartásával mind a ballagások, mind a tanévzárók megszervezhetőek – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink