Belföld

Indul a korrupciógyanús óvodaátszervezés

Szülők tiltakoznak a DK-s érdekeket szolgáló intézkedés ellen Pestszentlőrincen

Nem kellett sokat várni, hogy hatalmas tiltakozás robbanjon ki Pestszentlőrincen a Demokratikus Koalíció polgármestere, Szaniszló Sándor által kezdeményezett, korrupciógyanús óvodaátszervezés kapcsán.

Indul a korrupciógyanús óvodaátszervezés
Szaniszló Sándor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A május 5-én született polgármesteri határozat augusztustól egyetlen nagy közös szervezetbe tömörítené a jelenleg önállóan működő kerületi óvodákat. A sietségre minden oka megvan Szaniszló Sándornak, ugyanis az összevonást a veszélyhelyzetet kihasználva igyekszik sürgősen lebonyolítani. A koronavírus-járvány miatt módosított törvény lehetővé teszi, hogy a településvezetők a képviselő-testület hatáskörét gyakorolják.

A javaslat kiszivárgását követően „Tiltakozunk a XVIII. kerületi óvodák összevonása ellen” néven önálló Facebook-csoport alakult, miután nagyon sok szülő az óvodák ellehetetlenítésétől tart a központosítás miatt. A kizárólag a szakmai érvekre épülő fórum hangsúlyosan kéri a politikusokat, hogy pártállástól függetlenül ne ezen az oldalon érveljenek, mert objektív véleményt szeretnének kialakítani.

Egy bejegyzés szerint „a határozat az optimális csoportlétszámnak a törvény által meghatározott maximumot jelöli meg. Ez több problémát is okoz. A maximumra töltött csoportokban nő a stressz, és a sokkal megosztottabb figyelem miatt csökken az oktatás minősége. Emellett művi úton gerjeszt helyhiányt. Ez gátat szab a szabad intézményválasztásnak, ami megszünteti a versenyhelyzetet. Rossz hatással van az ingatlanpiacra is, mert csökkenti a terület értékét a fiatalabb korosztály szemében.” Mindez lehetővé tenné, hogy akár 30 (!) fős óvodai csoportokat alakítsanak ki.

A fórumon leszögezik: „Az átalakítás célja, hogy a nevelőket, gondozókat szabadon lehessen áthelyezni. Ezzel, bár megoldódni látszik a munkaerőhiány, de egy, a személyekhez még igen erősen kötődő három-hét éves gyermek esetében az ide-oda citált személyzet hatalmas lelki traumákat képes okozni. E módszer közvetlenül is okozója lehet a minőségromlásnak.” Egy másik érv szerint bár az óvodai nevelés-oktatás jelenlegi minőségét a határozat magas színvonalúnak tartja, fenntartását több intézkedésével is veszélyezteti.

A kizárólag a szakmai érvekre koncentráló hozzászólások a korrupciógyanúval nem is foglalkoznak. Pedig információnk szerint ez lehet az átszervezés legnyomósabb oka. Az egyesített óvodák vezetésére ugyanis a polgármester élettársának barátnője kaphatna megbízást. Márpedig az összevonás után ez a személy jelentős pénzek felett rendelkezhet az eszköz- és a játékbeszerzések, a kisebb fejlesztések eldöntése kapcsán, miként a tervek szerint meghatározó szerepe lesz, amikor arról határoznak, hogy melyik cégtől vásárolnak, melyiket bízzák meg a közbeszerzési értékhatárt meg nem haladó fejlesztések elvégzésével. 

Kerestük a polgármestert, akit azonban lapzártánkig nem tudtunk elérni.

Kapcsolódó írásaink