Belföld

Súlyos gazdasági kérdés lesz a világjárvány a következő időszakban

Eddig több mint 600 milliárdot fordított a kormány védekezésre, valamint több százmilliárdot a különféle társadalmi csoportok megsegítésére. 

Súlyos gazdasági kérdés lesz a világjárvány a következő időszakban
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az egyik előterjesztő beszél a Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott politikai nyilatkozat összevont vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Világszerte súlyos gazdasági kérdés lesz a világjárvány a következő időszakban - mondta Kocsis Máté napirend előtti felszólalásában. A Fidesz frakcióvezetője szerint fontos, hogy a kormány annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus tönkretesz. 

Éppen ezért kínál bértámogatást a kormány, és adócsökkentéssel is támogatják a munkaadókat, valamint nullaszázalékos hitelt is kínálnak. Eddig több mint 600 milliárdot fordított a kormány védekezésre, valamint több száz milliárdot a különféle társadalmi csoportok megsegítésére. A 2021-es költségvetésnek a beruházásokat és a munkahelyvédelmet kell szolgálnia - tette hozzá.

Kocsis Máté elmondta, hogy a cégek és az alkalmazottak jó eszköznek tartják a bértámogatási programokat. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a mai ellenzék, amikor kormányon volt, akkor csak a megszorításokban gondolkoztak.

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, hogy 2010-ben valóban nagyon nehéz helyzetben volt az ország. Akkor 1,8 millió adófizetőnek kellett fizetnie az összes terhet, míg az idei év elején soha nem dolgoztak annyian, mint korábban. A külgazdasági és külügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy azok a közgazdászok, akik most bírálják a kormányt, korábban nevetségesnek mondták az egymillió új munkahely létrehozását. A mostani nehéz körülmények között is azokat a vállalkozásokat kell támogatni, akik képesek beruházni. Szólt arról is, hogy két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót július 1-től.

Dömötör Csaba:  Az alapjövedelem azt jelentené, hogy munkavégzés nélkül is lehet pénzt kapni

Az Önök javaslata alapján munkavégzés nélkül is lehetne jelentős pénzt kapni, mindez pedig azt jelenti, hogy jelentősen növelni kellene az adókat – válaszolta Dömötör Csaba Tordai Bencének (Párbeszéd). A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra is emlékeztetett, hogy Tordai párttársa, Jávor Benedek korábban ártalmatlannak nevezte a járványt. 

Dömötör Csaba világosan felhívta a figyelmet arra a hazugságra, amit Tordai állított, miszerint Szlovákiában jobbak a halálozási adatok, pedig északi szomszédunkban teljesen másként regisztrálják az elhunytakat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda köszönetet mondott Müller Cecília tevékenységének. Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely, Tordai párttársa teljesen vezetés- és döntésképtelenné vált.

„Az ellenzék, amikor tehette, keresztbe tett a kormánynak”

Sikerült elkerülni, hogy tízezrek kerüljenek kórházba – mondta Dömötör Csaba Gyurcsány Ferencnek. Korábban Önök azt állították, hogy nincs elég lélegeztetőgép. Az ellenzék, amikor tehette, keresztbe tett a kormánynak, ha az Országgyűlés véget vet a veszélyhelyzetnek, akkor illene egy bocsánatot elmondani - mondta Dömötör.

A fővárosi idősotthonokat nem készítették fel a járványra, és ez a baloldali városvezetés felelőssége – tette hozzá. Önök elvennék az uniós pénzeket, ez egy pocsék politika, mert az egész ország ellen irányul – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Semmi más nem járt az ellenzék fejében, minthogy ne sikerüljön a kormány járvány elleni védekezése, mert az szerintük javította volna 2022-es esélyeiket - emlékeztetett Dömötör Csaba.

Szijjártó: Azért vásárolunk Kínától, mert csak ott van elérhető felszerelés

Önök már többször keverték gyanúba azokat a magyar vállalkozókat, akik támogatást kaptak, vagy kértek – így reagált Szijjártó Péter Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására. Inkább a tisztelet és a köszönet hangján kellene róluk beszélni – tette hozzá. Ma reggelig 526 vállalat kért támogatást 254 milliárd forintnyi beruházásra, és közel 100 ezer munkahely megőrzését biztosítják. Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy vajon milyen helyzet alakult volna ki az egészségügyben, ha a szocialisták által korábban bevezetett vizitdíj érvényben maradt volna? 

Azért vásárolunk Kínából, mert csak ott van elérhető eszköz – mondta Szijjártó Péter Keresztes László Lórántnak (LMP). Kijelentette, hogy saját gyártási kapacitást kell a jövőben kiépíteni a következő időszakban. A Budapest-Belgrád vasútról azt mondta, hogy egy versenyképes szállítási időt fog majd produkálni, ráadásul rengeteg munkahelyet teremt. Szijjártó Péter elmondta, hogy senkitől, és semelyik településtől nem vesznek el beruházásokat, és ahová mennek a beruházások, ott új források jelennek majd meg.

A koronavírus elleni védekezésben megkapott felhatalmazást a járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak a kezelésére fordítottuk - válaszolta Orbán Balázs Jakab Péternek (Jobbik). A kormány a közteherviselés politikájára építette a gazdasági politikáját, és nem akarta, hogy azokat a  munkavállalókat büntesse, akik később munkahelyeket teremtenek - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára. Minden intézménynek rendelkezésére állnak a védőeszközök. Kijelentette azt is, hogy Magyarországon az idei év első 16 hetében kilenc százalékkal kevesebben haltak meg, mint 2019-ben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom