Belföld

Már sehol nincs kijárási korlátozás Magyarországon

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 51 382 szabálysértést észleltek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Már sehol nincs  kijárási korlátozás Magyarországon
Már sehol nincs kijárási korlátozás Magyarországon
Fotó: MH/Purger Tamás

Kiss Róbert elmondta: 26 755 figyelmeztetést adtak, 13 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 495 feljelentést tettek.

Emlékeztetett, hogy hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait. A rendőrség március 28. óta látta el a korlátozásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatait.

Azt is közölte, hogy mostanáig 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 94-et rémhírterjesztés miatt. Közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 118, járványügyi szabályszegés miatt 21 eljárás indult, összességében 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert elmondta: a védelmi intézkedések következő ütemében hétfőtől Budapesten is nyitva lehet valamennyi üzlet. Az alezredes megköszönte minden magyar állampolgár türelmét és a szabályokhoz igazodó hozzáállását.

Elmondta: hétfőn a fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhelyek: az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszain a megrendelt ételeket és italokat el lehet fogyasztani. Budapesten is nyitva lehetnek a strandok, a szabadtéri fürdők és múzeumok, állatkertek. A vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötés és a temetés megtartható. A felsőoktatási intézmény rektori döntés függvényében látogatható, de a kollégiumok továbbra sem.

Június 15-étől a temetést követő családi rendezvények, valamint a lakodalmak is mindenütt az országban megtarthatók lesznek, de csak kétszáznál kevesebb résztvevővel. Az ilyen eseményeket a fővároson kívül már június 1-től meg lehet rendezni - mondta.

Budapesten kívül a vendéglátóhelyek zárt területein is lehet már ételt, italt fogyasztani, ugyanakkor az ott dolgozók kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni és a védelmi távolság betartásáról gondoskodni. A fővároson kívüli szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, ha pedig ott üzletek is vannak, azokra az általános szabályok érvényesek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész ország területén hatályban maradnak az általános egészségvédelmi intézkedések: a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletekben kötelező maszk vagy a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő viselése, meg kell tartani a védőtávolságot, valamint az életkorhoz kötött vásárlási idősávokat is figyelembe kell venni.

Beszámolt arról is, hogy mind több hatósági házi karanténban levő választja, hogy elektronikusan ellenőrizze a rendőrség, betartja-e a korlátozás szabályait. Az erre szolgáló szoftver aktív felhasználók száma 664. Vasárnap 1220 hatósági házi karantént rendeltek el, most 10 388 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Vasárnap 27 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait
Hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ismertette: a határvárakozások csökkentése érdekében a tranzitutasok a román-magyar határszakaszon már nem csak Nagylaknál léphetnek be Magyarországra, hanem Ártándnál is megtehetik ezt 6 és 24 óra között. Nekik meghatározott útvonalon haladva, a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyniuk az országot, közben pedig csak a kijelölt pihenőknél és benzinkutakon állhatnak meg.

A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban belépőoldalon Röszkénél 3, Tompánál 2, Csanádpalotánál, Csengersimánál és Ártándnál 1-1 óra, míg kilépőoldalon Csanádpalotánál 4, Gyulánál pedig 1 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomban a belépőoldalon Nagylaknál 1, kilépőoldalon ugyancsak Nagylaknál 2, valamint Csanádpalotánál 1 órás a várakozás.

Az újranyitó üzletekkel kapcsolatban Kiss Róbert arra figyelmeztetett, hogy mindenki köteles betartani az általános egészségvédelmi védőtávolságot, ennek feltételeiről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Emellett ott is kötelező a védőeszköz - maszk, sál vagy kendő - viselése.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a rendőrség jogosult fellépni, ha valaki nem tartja be az általános szabályokat, például nem tart kellő védőtávolságot, ugyanakkor nem a szabálysértés szankcionálása a cél, hanem az önkéntes jogkövetés.

Május végéig lehet beváltani a rezsiutalványokat

A Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára azt kérte, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az utalványok felhasználást, különös tekintettel arra, hogy május 31. pünkösd vasárnapra esik.

Fónagy János javasolta, hogy az idősebb, a járvány miatt veszélyeztetett korosztály az utalványok beváltását bízza a család fiatalabb tagjaira. Ha pedig erre nincs lehetőség, a hatvanévesnél idősebbek közvetlenül a nyitás után keressék fel postát, akkor ugyanis elsőbbséget élveznek - tette hozzá.

Felidézte: az utalványra mintegy 2,6 millió nyugdíjas volt jogosult tavaly ősszel. Az utalványok 98 százalékát - mintegy 22,5 milliárd értékben - átvették, az átvett utalványok 97 százalékát pedig - csaknem 22 milliárd forint értékben - fel is használták a nyugdíjasok gáz- és villanyszámláik kiegyenlítésére.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az utalványokat kizárólag földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás kifizetésére lehet felhasználni, és készpénzre nem váltható. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalvány nem névre szóló, azt bárki átadhatja rokonának, ismerősének.

Hozzátette: a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékoztatást kérni a részletekről.

Az államtitkár megköszönte a Magyar Posta dolgozóinak áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.

Fónagy János kitért arra: a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, majd az Erzsébet-utalványok és a rezsiutalványok biztosítása „azt a következetes kormányzati célt szolgálják, hogy az idősebbek is részesüljenek a gazdaság jó eredményeiből. A kormány az idősek támogatását különösen fontosnak tartja, hiszen ők egész életüket ledolgozták ezért az országért” - fogalmazott.

Hozzátette: ezért döntött úgy a kormány, hogy 2021-től visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezen felül a nyugdíjasok a gazdaság eredménye alapján továbbra is jogosultak nyugdíjprémiumra.
 

Kapcsolódó írásaink