Belföld

Hiába hadakoznak a tényekkel az ellenzéki polgármesterek

Pikó a támogatások elvonására panaszkodik, miközben azokat elmulasztotta lehívni, V. Naszályi pedig csontvázat emleget, holott jelen volt korábban a részletek ismertetésénél

A baloldali önkormányzatok figyelmét továbbra sem a koronavírus-járvány elleni küzdelem köti le: hadakoznak a kormánnyal, csak a tények mindig közbeszólnak.

Hiába hadakoznak a tényekkel az ellenzéki polgármesterek
Pikó és Karácsony. Csúsztatások és mellébeszélés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elmúlt hetek történései ismét nyilvánvalóvá tették a fővárosiak számára, hogy a baloldali kerületek csupán a látványpolitizáláshoz, a mellébeszéléshez értenek. Bár az igencsak látványosra sikerült ellenzéki pozícióosztogatás, –halmozás, közpénzszórás még láthatóan nem ért véget – a milliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodája például tízmilliós tételben kapja a megbízásokat a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárostól –, de úgy tűnik, a baloldali polgármesterek a koronavírus-járvány közepette is azzal vannak elfoglalva, hogy minden lehetséges fórumon csúsztassanak és tényeket hallgassanak el.

Pikó András például azzal kürtölte tele a balliberális médiát, hogy a kormány jelentős támogatást von el Józsefvárostól. Az ügyben több fórumon is megszólalt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Szerinte a kerület „álcivil” polgármestere egyszerűen elkótyavetyélte a kerületnek korábban, a kormánypárti városvezetés által kilobbizott forrást. A kormány a járvány miatt létrehozott egy pénzügyi védekezési alapot, a közös teherviselésben a multiknak, a bankoknak és az önkormányzatoknak is részt kell venniük, utóbbiak viszont csupán az alap öt százalékáért felelősek – mutatott rá Kocsis Máté. Hozzátette, a kabinet a fel nem használt önkormányzati támogatásokat csoportosította át, így Pikó állítása nem állja meg a helyét. A polgármester alkalmatlanságát mutatja, hogy bár tavaly július óta tudott az egymilliárdos forrásról, Pikó ennek ellenére sem februárban, sem márciusban nem hívta le a kormányzati támogatást a kerület számára – hangsúlyozta a fideszes politikus.

A polgármester tegnap tagadta a frakcióvezető állításait.

Budavár párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta például talált egy „szekrényből kiesett csontvázat”. Csakhogy – amint arra az I. kerületi Fidesz felhívta a figyelmet – a polgármester által emlegetett, az időközben csődbe ment Széchenyi Bankban lekötött önkormányzati megtakarítást az előző városvezetés szigorú pénzügyi és jogszabályi feltételeknek megfelelően helyezte el. Ráadásul a banki letét részleteiről a párbeszédes politikusnak is tudnia kellett, hiszen azokat ismertették az előző képviselő-testület előtt, amelynek V. Naszályi is tagja volt.

Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor pedig éppen a pandémia közepette gondolta úgy, hogy társadalmi egyeztetés nélkül átalakítja a már több mint kilenc éve működő, időseket támogató rendszert. Ennek következtében a IV. kerü­leti nyugdíjasok támogatása a felére csökken, a fennmaradó összeget ezek után Dériék szociális segélyként akarják kiosztani.

Kapcsolódó írásaink

Kirakatbalhé Gajda miatt

ĀA most tiltakozó Momentum az önkormányzati választás után, a pozíciók osztogatásának időszakában Kispesten még nem határolódott el a polgármestertől – közölte a Fidesz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom