Belföld

Soros-panasz a bűnözők érdekében

Az Európa Tanácshoz fordult a Helsinki Bizottság, nem tetszik nekik a börtönbiznisz felszámolásának kormányterve

A Helsinki Bizottság az Európa Tanácsnak írt beadványában panaszkodik amiatt, hogy a kormány véget vetett az ügyvédek nyerészkedésének – közölte közösségi oldalán Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Kifejtette: a kormány elleni vádak között konkrétan megfogalmazzák, hogy az új szabályozás miatt minden bizonnyal kevesebb ügyvéd vállal majd kártérítési ügyeket, miután a megítélt összegeket már nem lehet az ő letéti számlájukra utalni, így elesnek a pénztől.

Soros-panasz a bűnözők érdekében
Völner Pál: Megint nem az áldozatokat védi a Soros-szervezet
Fotó: MH/Purger Tamás

Vagyis – fogalmazott a miniszterhelyettes – a koronavírus-járvány miatt az elítéltek szabadon engedését követelő Helsinki Bizottság azért lobbizik, hogy a kormány enyhítsen a büntetőpolitikáján, és helyezze hatályon kívül a kártérítési kifizetéseket felfüggesztő kormányhatározatot. A Soros-szervezet megint a bűnözőket védi az áldozatok helyett – hangsúlyozta Völner.

Ismeretes, a parlament még februárban fogadott el törvényt az úgynevezett börtönbiznisz felszámolása érdekében. A témában a kormány nemzeti konzultációt is tervezett, amit felülírt a járvány. A törvény szerint ugyanis csak június 15-ig nem fizethető ki a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás, amely mára milliárdos üzletággá vált. A jogszabályhoz most módosítójavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A veszélyhelyzet, illetve a védekezés ugyanis a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kidolgozását nem tette lehetővé – indokolta. Az újabb törvényjavaslat ezért a fogvatartotti kártalanításra vonatkozó új szabályozás kidolgozása határidejének elhalasztásához szükséges határidő biztosítása érdekében, továbbá a veszélyhelyzetre figyelemmel december 31-ig meghosszabbítaná a kifizetések felfüggesztését, az új szabályozást pedig október 31-ig kellene kidolgoznia a kormánynak.

Kapcsolódó írásaink