Belföld

Kirakatbalhé Gajda miatt

A most tiltakozó Momentum az önkormányzati választás után, a pozíciók osztogatásának időszakában Kispesten még nem határolódott el a polgármestertől – közölte a Fidesz

A Momentum most bejelentett igénye, hogy Gajda Péter tegyen előbb rendet Kispesten, majd akkor támogatják a fővárosi kinevezését egy bizottság élére, puszta szerepjáték – mondta lapunknak Dódity Gab­riella, a Fidesz kispesti frakcióvezetője az ellenzéki pártok között dúló újabb csatározások kapcsán.

Kirakatbalhé Gajda miatt
Gajda Péternek szánta Karácsony Szaniszló Sándor bizottsági székét
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Gajda Péter kispesti polgármester az utolsó fővárosi szocialista politikus, akire feladatot tudott bízni az összefogósdit színlelő ellenzék vezetője, Karácsony Gergely főpolgármester” – jelentette ki lapunknak Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP XIX. kerületi frakcióvezetője a Gajda körül kibontakozó ellenzéki purparlé kapcsán. Az LMP és a Jobbik után a Momentum is felsorakozott azon ellenzéki pártok sorába, amelyek arra kérik a főpolgármestert, vonja vissza, fontolja meg azt, hogy Gajdát kinevezze a Fővárosi Közgyűlés összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának élére.

Dódity hozzátette, semmin nem csodálkozik már, hiszen Gajda Kispesten a korrupciós botrány főszereplőjét, a szintén MSZP-s Lackner Csabát bizottsági alelnöknek jelölte, a vagyonkezelő „Miszter Negyven Százalékként” említett vezetőjének fizetését pedig megduplázta. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, a most legharsányabban tiltakozó Momentum az önkormányzati választás után Kispesten még lapított, nem határolódott el Gajdától a politikai pozíciók osztogatásának időszakában. „Jól látszott akkor, ahogyan most is, hogy csak a hatalom, az ezzel járó pozíciók és a pénz megszerzése volt a cél. A Momentum most bejelentett igénye, hogy Gajda tegyen előbb rendet Kispesten, majd akkor támogatják a fővárosi kinevezését, puszta szerepjáték az eddigi tények összefüggésében” – mutatott rá.

Megírtuk, a Momentum fővárosi frakcióvezetője, Soproni Tamás arról beszélt, hogy Gajda kinevezését akkor támogatják, ha biztosítja Kispesten az antikorrupciós és tényfeltáró bizottság működését, és meneszti a vagyonkezelő jelenlegi vezetőjét, Kránitz Krisztiánt. A Momentum követeli továbbá, hogy világítsák át a kispesti önkormányzati vagyonkezelőt, s ehhez a polgármester biztosítsa a forrást. Az ellenzéki pártok fővárosi frakcióvezetői abban állapodtak meg, hogy a jövőben korábban kezdeményeznek egymással egyeztetést, ha olyan személyt neveznének ki egy fővárosi bizottság élére, aki valamelyikük számára problémát jelenthet.

Karácsony Gergely főpolgármester arra hivatkozva nem kívánt Gajda kinevezésén változtatni, hogy a pártok megállapodása szerint az MSZP kapta az illetékes bizottság elnöki posztját. Az érintett bizottság vezetője korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi MSZP-s polgármester volt, ám mivel Szaniszló „átigazolt” a DK-ba, a pozíció pedig a szocialistáknak jár, Karácsony Gajdában látta a megoldást.

Az ellenzéki pártok fővárosi együttműködésében mutatkozó hajszálrepedésekre utal a Demokratikus Koalíció és az MSZP között kibontakozó hatalmi harc is, amelynek áldozatává vált Varga Ivett, akit a főpolgármester valójában emiatt menthetett fel a Budapesti Közlekedési Központ vezető tisztségéből.

Budapesti DK-elnök lett Trippon

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy felkértek a Demokratikus Koalíció budapesti elnökének. Köszönöm az országos elnökség bizalmát, azt igyekszem megszolgálni” – büszkélkedik közösségi oldalán Trippon Norbert újpesti alpolgármester. Trippon tavaly októberben, nem sokkal Botka László után jelezte: kilép az MSZP-ből, majd beült a helyi Gyurcsány-párti frakcióba. Új pártjában hamar komoly beosztást szerzett, ami üzenet lehet a hasonló átzsilipelésben gondolkodók számára is. Budapesti alelnök lett két másik dezertőr, Szaniszló Sándor a XVIII. és Kiss László, a III. kerület polgármestere is. (KD)

Kapcsolódó írásaink