Belföld

Karácsony továbbra is hárítja a felelősséget

Ahogy a Pesti úti idősotthon, úgy a budapesti korlátozások ügyében sem határozott a főpolgármester, a kormány meghallgatja a kerületvezetők véleményét is

A kerületek véleményét figyelembe véve dönthet ma a kormány a budapesti korlátozások feloldásáról. A Pesti úti idősotthon ügyé­ben Karácsony Gergely továbbra sem vállalja a felelősséget.

Karácsony továbbra is hárítja a felelősséget
Mosolydiplomácia. Karácsony a DK-s Gy. Németh Erzsébettel és az MSZP-s Tüttő Katával
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kaotikus állapotokról, elhanyagolt betegekről nyilatkoznak a fővárosi fenntartású, a koronavírus-járvány egyik gócpontjává vált, Pesti úti szociális otthonban korábban ápolt idősek hozzátartozói. Tegnap az intézmény egyik elhunyt lakójának fia számolt be arról, mennyire méltatlan körülmények között ápolták édesanyját. G. Attila a Ripostnak elmondta, édesanyja 2018-ban költözött be az otthonba, és kezdetben jó körülmények fogadták. „November környékén hirtelen minden megváltozott, a régi főnővér elment, az ápolók is jöttek-mentek, nem törődtek a gondozottakkal” – mondta a férfi, akinek nemrég elhunyt édesanyja súlyos betegséggel küzdött.

Korábban szintén egy, a Ripostnak nyilatkozó hozzátartozó mesélt arról, hogy már a járványt megelőző időszakban is áldatlan állapotok uralkodtak a Pesti úton, amit halálgyárnak titulált. J. Katrin úgy vélte, ezek hozzájárulhattak férje tragikus halálához. „Az lenne a Fővárosi Önkormányzat, vagyis a fenntartó felé a kérdésem, ha valóban úgy volt, ahogy állítják, tehát volt állandó orvosi felügyelet az intézményben, akkor miért nem lehetett sem személyesen, sem telefonon elérni őket” – ezt a kérdést pedig már Csüri Krisztián tette fel lapunkban, akinek édesanyja szintén a Pesti úton hunyt el.

Karácsony Gergely sem az idősotthonok kapcsán nyilvánosságra került fertőzöttségi, halálozási adatok, vizsgálati eredmények, sem a hozzátartozók meghökkentő nyilatkozatai után nem vállalja a felelősséget. Mi több, tovább terel. A baloldali főpolgármester bejelentette például, a főváros ötezer darab koronavírus PCR-laborvizsgálattal segíti a kerületeket. Csakhogy ez – mint arra a Fidesz közleménye is felhívta a figyelmet – vajmi kevés, egész pontosan az erre az évre szükséges tesztek mindössze három-öt százalékát teszi ki. A maradék részt a kerületek saját erőforrásból biztosítják. A városvezető tegnap pedig azzal volt elfoglalva, hogy bemutatta nyolcpontos, Budapest Restart névre hallgató csomagját, amelyben javaslatokat fogalmazott meg a kormány részére, hogyan s miként kellene újraindítani a fővárost a pandémia után. A kevés konkrétumot tartalmazó irományban ismét támadta a kormányt, részben arra hivatkozva, hogy nem kap elég adatot

A kormány tegnap még nem döntött a budapesti korlátozások enyhítéséről, mivel előtte konzultálni kíván virológus és orvos szakértőkkel, illetve megvárja a budapesti polgármesterek véleményét. Ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban fordult a kerületi vezetőkhöz, ebben emlékeztette a polgármestereket, Budapesten és Pest megyében van a legtöbb, koronavírussal fertőzött beteg. Hangsúlyozta, a főváros annak ellenére továbbra is kiemelkedik fertőzöttség terén, hogy az elmúlt napok adatai csökkenő tendenciát mutatnak.

Gulyás Gergely arra kérte a polgármestereket, ma délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e a korlátozások feloldását vagy nem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom