Belföld

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen vele törődni”

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen vele törődni és nagyon gyanús külsérelmi nyomok is voltak rajta" - ezt mondta a Ripostnak Csüri Krisztián, akinek idős édesanyja a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában halt meg még március végén.

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen vele törődni”
(képünk illusztráció)
Fotó: Sebastien Bozon / AFP

Csüri Krisztián hivatalos, kórházi dokumentumokkal kereste meg a Ripostot. Ezek szerint az idős asszonyt indokolatlanul tömték pszichiátriai gyógyszerekkel - miközben a fia szóban és írásban is kifejezetten kérte, hogy ne adjanak ilyen szereket neki, hiszen semmiféle ilyen betegsége nincsen. A dokumentumok kiszáradásról és egy különös „elesésről" is szólnak.

A kórházi zárójelentés szerint az asszony egyáltalán nem szorult pszichiátriai gyógyszerekre, biztosan nem szenvedett demenciában, és nem volt érelmeszesedése sem.Ennek ellenére a Pesti úti otthonban a legdurvább pszichiátriai gyógyszerekkel tömték.Miután meghalt, készítettek egy halottvizsgálati jegyzőkönyvet, amibe minden alap nélkül azt írták: 10 éve demenciában szenvedett és 20 éve érelmeszesedése volt.

Fia szerint azért állították, hogy demens volt édesanyja, hogy igazolni tudják a rendszeres gyógyszerezéseket annak ellenére, hogy ő írásban kérte, ne adjanak pszichiátriai tudatmódosítókat az édesanyjának.

Mint ismert, az intézményben gócpont alakult ki a koronavírus-járvány idején, ahol eddig már több mint negyven ember meghalt és több százan fertőzödtek meg. 

Egy háziorvos kiemelte a lapnak, hogy a halotti jegyzőkönyvbe a korábbi betegségeket a meglévő zárójelentések, illetve a hozzátartozók vagy jelen esetben az otthon dolgozóinak bemondása alapján írják be. Vagyis a meghalt asszonyról az otthonban minden alap nélkül állíthatták, hogy demens és régóta érelmeszesedése volt.

Egyik sem volt- mondta a Ripostnak Csüri Krisztián, hozzátéve, hogy „ezzel a mesével próbálták alátámasztani, hogy miért kapta azt a rengeteg nyugtatót, amitől folyamatosan kába volt. De nem volt rá szüksége! Az anyámat azért gyógyszerezték be, hogy ne kelljen törődni vele! A férfi kérte az otthont, hogy mondják meg, milyen gyógyszereket adnak az édesanyjának, de határozott kérésére sem árulták el neki.„

Az idős asszony decemberben kerrült a Bajcsy kórházba, mert az idősotthonban elesett és kitörtek a fogai. A kórházban készített zárójelentést sem mutatták meg Csüri Krisztiánnak, csak már édesanyja halála után, melyből az derül ki, hogy nem csak az állítólagos elesés, hanem kiszáradás miatt került kórházba.

A felvételekor összegezték, milyen gyógyszereket kap,és ezek között volt egy erős, a skizofréniára alkalmazott gyógyszer és nyugtatók is. 

Csüri Krisztián állítja: biztosan tudja, hogy édesanyjának nem volt ezekre szüksége. A zárójelentés szerint anyám idegrendszere ép volt, neurológiai eltérést sem tapasztaltak a kórházban, ez alátámasztja, hogy nem voltak pszichés betegségei. Az egyetlen ok, amiért ezeket kaphatta, hogy ne kérjen és ne tegyen szóvá semmit, magyarán, ne kelljen vele törődni! - mondta a férfi a Ripostnak.

A márciusban meghalt asszony fia azt is elmondta a lapnak, hogy nem egyszer külsérelmi nyomokat láttott rajta, amit mindig azzal magyaráztak, hogy elesett. A fogai is kitörtek, de nem törődtek vele, nem etették meg.

Mindez mérhetetlenül felháborít és elkeserít. Megfosztották őt az emberi méltóságától, a szabad akaratától, élete utolsó hónapjait kábán, kiszolgáltatva kellett töltenie. Ez bántani fog, amíg élek - mondta.

Csüri Krisztián mellett még legalább ketten állítják azt, hogy hozzátartozójuk nem csak a koronavírus következtében halt meg, hanem a nem megfelelő ellátásnak köszönhetően is. Felelősségük teljes tudatában állítják, hogy nem törődtek megfelelően a betegekkel, nem mosdatták, etették őket, hagyták, hogy rüh, felfekvés kínozza őket, nem vették észre, hogy kiszáradnak. 

Kapcsolódó írásaink