Belföld

Tíz év alatt 95 százalékban teljesítették vállalásaikat a Fidesz-KDNP-kormányok

A polgári kormányzás egy évtizede alatt 95 százalékban teljesültek a 2010-es célok és vállalások - állapította meg a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében.

Tíz év alatt 95 százalékban teljesítették vállalásaikat a Fidesz-KDNP-kormányok
A polgári kormányzás egy évtizede alatt a 2010-es célok és vállalások 95 százalékban teljesültek - állapította meg a Nézőpont Intézet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az intézet az elemzés apropójával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy éppen tíz éve, 2010. május 14-én ült össze a rendszerváltozás utáni hatodik szabadon választott Országgyűlés, amely - mint fogalmaztak - „egyben le is zárta a húsz évvel korábban megkezdett munkát”.

Hozzátették: az új parlamentben a Fidesz és a KDNP frakciói a mandátumok kétharmadát szerezték meg. Választási programjuk a két héttel később miniszterelnökké választott Orbán Viktor kormányának is a hivatalos programja lett - írták. Az elemzés kiemelte, hogy a polgári kormányzás egy évtizede alatt a 2010-es célok és vállalások 95 százalékban teljesültek.

Ezzel összefüggésben felidézték: a 2010-es kormányváltáskor Magyarországot „gazdasági és morális válság sújtotta”. A „nemzeti ügyek politikáját” meghirdető kormányprogram 2010 Magyarországának gazdasági, közbiztonsági, egészségügyi, szociálpolitikai és jogállamisági kihívásaira akart választ adni - olvasható az elemzésben.

A Nézőpont Intézet a gazdaságban elért legfontosabb eredménynek nevezte, hogy 800 ezer új munkahely jött létre. A bürokráciacsökkentéstől a vállalati és önkormányzati források biztosításán át a gazdaság keleti nyitásáig minden megvalósuló intézkedés „a magyar gazdaságot ellenállóképesebbé, a magyar családokat öngondoskodóbbá tette” - folytatták.

Hozzátették: 2010 után helyreállt a rendőrség megítélése és a családok biztonságérzete. A bűncselekmények száma megfeleződött, az elkövetők védelme helyett az áldozatok védelmét helyezték középpontba.

Az orvosi életpályamodell megalkotásával, a praxishoz jutás támogatásával és az egészségügyi dolgozók bérének emelésével perspektívát kaptak az ágazatban dolgozók - áll az elemzésben, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, 36 ezer család menekült meg otthona elvesztésétől, a munkavállalást és a gyermekvállalást összeférhetőbbé tették, illetve csökkentették a szociális ellátás terheit.

Habár a kormányprogram céljainak 5 százaléka még „megvalósítás alatt áll”, „legalább ennyi olyan intézkedés valósult meg 2010 óta, amely az új kihívásokra adott válasz (.)” - jegyezték meg.

A Nézőpont az elmúlt tíz év hozadékának nevezte a többi között a rendszerváltás óta először bevezetett rezsicsökkentést, a NATO-elvárásoknak megfelelő, a rendszerváltás óta történt legnagyobb haderőfejlesztést, a gazdaságfehérítési intézkedéssorozatot, továbbá Európa legkiterjedtebb családtámogatását.

A magyarok 70 százalékának véleménye szerint 2022 után is Orbán Viktor lehet a kormányfő
A magyarok 70 százalékának véleménye szerint 2022 után is Orbán Viktor lehet a kormányfő
Fotó: Nézőpont Intézet

A 2010 és 2020 közötti kormányzás eredményességéről és a 2022 utáni várakozásokról tanúskodik, hogy a magyarok 70 százalékának véleménye szerint 2022 után is Orbán Viktor lehet a kormányfő - állapította meg az intézet.

A teljes elemzés a Nézőpont Intézet honlapján olvasható.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom