Belföld

Törvénysértő a támogatási rendelet Erzsébetvárosban a civilek szerint

Kirekesztés, kicsinyes bosszú

Felzúdulást okozott Budapest VII. kerületében Szűcs Balázs (Párbeszéd) alpolgármester Civil koncepció 2020 címmel benyújtott előterjesztése.

Törvénysértő a támogatási rendelet Erzsébetvárosban a civilek szerint

Ennek lényege egy olyan nyilvántartás létrehozása volt, amely szerint csupán azok a civil szervezetek pályázhatnak az önkormányzatnál támogatásért, amelyek az önkormányzat által összeállított átláthatósági nyilatkozatnak nevezett kérdőívet kitöltik, továbbá nem folytatnak politikai tevékenységet, sőt civilként jelöltet sem állítottak önkormányzati választáson. Ez a feltételrendszer azt eredményezte, hogy az egyik legismertebb VII. kerületi civil szervezet, az Élhető Erzsébetváros Egyesület – amelynek jelöltje, Garai Dóra tavaly októberben a képviselő-testületbe is bejutott – mellett további szervezetek egész sora hullott ki a támogathatók köréből. Az elfogadott előterjesztés az érintettek szerint teljesen ellentétes a civil törvény paragrafusával, emiatt a kormányhivatalhoz fordultak jogorvoslatért. Aggályosnak tartják azt is, hogy a nyilvántartásba vétel feltételéül szabott átláthatósági nyilatkozatban olyan cégbírósági adatokat is közzé kell tenniük a vezető tisztségviselőknek, amelyeket az adatvédelmi törvény nem tekint nyilvános adatnak. Ilyen például az, hogy a civil szervezet vezető tisztségviselőjének van-e huszonöt százalékot meghaladó – cégjogilag jelentősnek minősülő – részesedése gazdasági társaságban. „Mi civilek vagyunk. Semmilyen állami támogatást politikai tevékenységre nem kaptunk. Civilként társadalmi tevékenységekhez kötött pályázatokon részt vehetünk, tehát társadalmi tevékenységet folytatunk. Civil szervezetként ezt tesszük, ebbe az önkormányzati választáson történő indulás is beletartozik. Ezekből rekesztettek ki minket kicsinyes bosszúval, törvényellenesen” – írta közösségi oldalán az Élhető Erzsébetváros Egyesület.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom