Belföld

Soha nem látott összefogás valósult meg az országban

Révész Máriusz: A kormány nem oldhatja meg külön-külön minden egyes bajba került honfitársunk gondját

Alig múlik el olyan nap, amikor Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője ne számolna be valamilyen újabb adományról, amellyel ismert emberek és cégek igyekeznek segíteni.

Soha nem látott összefogás valósult meg az országban
„Megható az a rengeteg ötlet, jó szándék, ami mindenfelől árad”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– A koronavírus-járvány az egész társadalmat érinti, a kormány közvetlen segítsége mellett a helyi önkormányzatok is szervezik a támogatásokat. Miért gondolták, hogy az önkéntességet és adományozást külön akciócsoportnak kell koordinálnia?

– A kormány az egészségügyi ellátás költségeit biztosítja, továbbá a járvány gazdasági nehézségeinek átvészelésében segít, de minden egyes bajba került honfitársunk gondját nem oldhatja meg egyesével. Az országban felmerülő igényeket pedig nem lehet mindig helyben kezelni.

– Számos természeti katasztrófa esetén tapasztalhattuk már az összefogást. A jelenlegi helyzet miben különbözik?

– Ennek a járványnak a következményei nem hasonlíthatók semmilyen korábbi katasztrófához, és ezt az egész ország átérzi. Soha nem látott összefogás valósult meg, cégek, magánszemélyek jelentkeznek, olyan hatalmas tenniakarás bontakozott ki, amire nem is számítottunk. Megható az a rengeteg ötlet, jó szándék, ami mindenfelől árad.

– Nem tart attól, hogy az a vád éri majd: a kormány ismét lefölözi a jószándékú támogatásokat?

– Nagyon sok felajánlás helyben valósul meg, a látszat ellenére ezeknek csak a kisebb részét koordináljuk mi. Elsősorban azok jelentkezését dolgozzuk fel, akik nem tudják, milyen módon és hol is tehetnék meg a felajánlásaikat.

– Milyen szervezetek kapcsolódtak be a munkába?

– A Karitatív Tanács még 2000-ben alakult meg, éppen a rendkívüli helyzetek összefogására, mert az a tapasztalat, hogy összehangoltan eredményesebbek lehetünk. Hat szervezet alkotja: a Magyar Máltai mellett a Baptista, a Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Vöröskereszt és a Katolikus Karitász vesz részt benne. A jelenlegi feladatok átláthatósága érdekében létrehoztuk a Segitunkegymasnak.hu weboldalt, ahol a közvetlen pénzadományokon kívül az önkéntes tevékenységtől a lelki segélyszolgáltatáson keresztül a véradásig tizenkét különböző területen lehet felajánlásokat tenni. Embertársainkon kívül még a házi kedvencek problémáira is gondoltunk, hiszen amikor a gazdi beteg lesz, nem biztos, hogy tud gondoskodni szeretett állatáról. Úgy érzem, minden területet sikerült felölelni. Rengeteg segítség érkezik, például sok gyermeknek nincs számítógépe. A felénk jelzett igények szerint háromezer számítógépre van szükség, és hamarosan ezt a számot elérjük, ha további ilyen felajánlások érkeznek, akkor azokat már a megfelelő intézményeken keresztül osztjuk majd el. Csak a Docler cég egymaga ezret ajánlott fel, de kaptunk már hatvan teqball­asztalt is a sportoláshoz. Egyetemisták online oktatást vállalnak, az airbnb-s csoport lakásokat biztosít egészségügyi dolgozóknak, budapesti hajléktalanoknak, autókat ajánlanak fel a szociális munkavégzéshez. Olyan összefogásnak vagyunk tanúi, amilyenre itthon még soha nem volt példa.

– Melyik kezdeményezést tekinti a legsikeresebbnek?

– Talán a vérplazma-felajánlásokat, amelyek során a fertőzésen átesettek ajánlják fel a vérüket, hogy a szervezetükben már jelenlévő antigénekkel segítsenek a rászorulókon. Több mint harminc sportoló mellett csaknem kétszázan adtak már vért, és így több mint tíz honfitársunk kezelése kezdődhetett meg ezzel a módszerrel, akik közül többen már le is kerültek a lélegeztetőgépről. Ennél nagyobb öröm elképzelhetetlen ebben a helyzetben.

Könnyen segíthetünk

Tizenkét területen és közvetlen befizetésekkel is segíthetjük a rászorulókat az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport szervezésében

Külföldről vagy más hazai pénzintézettől devizában történő utalás esetén az IBAN-bankszámlaszám: HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000

Kedvezményezett számla neve: Nemzeti Összefogás Vonala

Telefonon a 1357-es szám hívásával vagy SMS küldésével hívásonként 500 forinttal támogathatjuk a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink