Belföld

Intenzív ágyak terén verjük a franciákat és az olaszokat

A koronavírus-helyzet kapcsán érdemes nemzetközi viszonylatban áttekinteni, két-három hónap alatt mennyit fejlődött a hazai egészségügy, azaz most hol tartunk a lélegeztetőgépek és az intenzív ágyak terén. Azt, hogy a hazai egészségügy alapvetően jól tudott teljesíteni az elmúlt két és fél hónapban, a korábbi évek fejlesztései alapozták meg.

Intenzív ágyak terén verjük a franciákat és az olaszokat
Képünkön a két és fél hét alatt felépített kiskunhalasi járványkórház
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarországon a járvány kitörése előtt valamivel több mint kétezer, a betegek lélegeztetésére alkalmas gép állt szolgálatban. Bár az egészen pontos aktuális adatokat szinte lehetetlen megtudni, annyi bizonyos, április közepén már 1737 lélegeztetőgép és 1311 ugyancsak lélegeztetésre alkalmas altatógép volt – azaz összesen 3048 eszköz szolgálta a lakosság egészségét. Mindehhez hozzá kell számolni azokat a berendezéseket, melyek kimondottan a gyermekek számára készültek – ezek mennyisége megközelíti a háromszázat.

E mutatókat érdemes nemzetközi kontextusba helyezni. Fontos persze megjegyezni, a statisztika nem naprakész, hanem a múlt hónap közepének adatait listázza. Eszerint Romániában 1360, Lengyelországban 1230, Franciaországban 5050, Németországban 25 000, míg Szlovákiában 1220 efféle berendezés dolgozik. A mutatók januárban természetesen mindenütt alacsonyabbak voltak – Románia és Lengyelország esetében nagyjából százzal, Németországot nézve pedig csaknem háromszázzal.

Ha messzebb tekintünk, akkor azt látjuk, Izrael csaknem 2900 eszközzel bír, míg az Amerikai Egyesült Államok nagyjából 160 000 darabbal. Igaz, e hatalmas mennyiségből 62 200 a korszerű, míg 97 700 elavult volt, de szükség esetén még alkalmazható. Szélsőséges ellenpéldaként pedig érdemes megemlíteni Afrikát, ahol bár rendkívül nehezen ellenőrizhetőek az adatok, de az nagy biztonsággal kijelenthető, a modern eszközök száma az egész kontinensen nem éri el a kétezret. S ezen az arányon a járvány sem lendített mérhető módon.

Nagyon fontos megjegyezni, az általános vélekedéssel szemben hazánk a lakosságához mérten és európai viszonylatban egyáltalán nem áll rosszul a lélegeztetőgépek terén. Százezer lakosra Romániában 6,8, Lengyelországban 3,16, Németországban 30,2, míg nálunk 25,6 berendezés jut. Ugyancsak érdemes figyelembe venni, hogy a magyar egészségügyben – akárcsak Nyugaton – a legnevesebb márkák, így a svájci Hamilton és a német Dräger vannak jelen.

Szintén érdemes áttekinteni a krónikus ellátásra fordítható ágyak mutatóját – ebből itthon 2018-ban 9,2 jutott százezer lakosra, míg most – nem kis részben a koronavírus-járvány nyomában járó kapacitásbővítés miatt – már tizennégy darabnál járunk. Igaz, Ausztriában és Németországban az intenzív ágyak mutatója huszonkettő és huszonkilenc, de például a nálunk messze népesebb Franciaországban (hatvanhat millió fő) és Olaszországban (hatvanmillió fő) már kevesebb, mint a miénk. (Tizenkettő és tizenegy.) Az elérhető adatok szerint az utóbbi két államban százezer lakosra tekintve rendkívül rövid idő, három hónap alatt futtatták föl az arányt 1,5-del, de még így sem érték el a hazai szintet.

A kórházai ágyak száma egyébként Magyarországon jóval meghaladja az uniós átlagot. Az átlagos tartózkodási idő az akut esetek ellátásában is folyamatosan csökkent az elmúlt tizenkét esztendőben.

Kapcsolódó írásaink