Belföld

Békebontó Kúria-döntés

A Kúria döntése értelmében ki kell fizetni a közel százmillió forintos kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak. A térség fideszes országgyűlési képviselője válaszlépést ígér.

Békebontó Kúria-döntés
A Kúria keddi ítéletében mintegy 100 millió forint kártérítést ítélt meg a pert indító roma családoknak
Fotó: MH

Már a közeljövőben meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy a Soros-féle szervezetek pénzszerző akcióit megakadályozzuk – hangoztatta lapunknak Horváth László. A Heves megyei 2. számú egyéni választókerület Fideszes országgyűlési képviselőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy a Kúria tegnap nyilvánosságra hozott döntése alapján ki kell fizetni a közel százmillió forintos kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak. A képviselő aláhúzta, a döntés felrúgja a társadalmi békét, túlzóan egyoldalú, és joggal fogja felháborítani a lakosságot. Utalt rá, szerinte az érintett roma családokat az őket képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, amely a Soros-hálózat része.

Megírtuk, az Egri Törvényszék 2012. december 6-án hozott ítéletet, amelyben megállapította a jogellenes szegregációt, és azt is kimondta, hogy a roma tanulók alacsonyabb minőségű oktatást kaptak. A testület kötelezte az iskolát és a fenntartó önkormányzatot a szegregáció megszüntetésére. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott, majd eljutott a Kúriáig is. Mivel időközben államosították az iskolákat, az iskola és az önkormányzat mellett lett egy harmadik alperes is, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A Kúria 2015. március 25-én fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét – azonban ekkor még nem volt szó kártérítésről.

A Soros-féle alapítvány 2015 decemberében újabb pert kezdeményezett. A tanulók minden szegregált osztályban eltöltött tanév után ötszázezer forintot kértek, összesen 209 millió forintra perelték a felelősöket, de végül csaknem százmilliót ítélt meg a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben. A fenntartó a Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelmében egyebek mellett azzal is érvelt, hogy a döntés során nem kínáltak fel természetbeni kártérítést – például továbbképzés formájában. Ennek lehetőségét egyébként eddig egyetlen roma diák sem akarta igénybe venni.

Az ítélet szerint Gyöngyöspatának nyolcvankétmillió forintot kell fizetnie, ami több mint problémás, lévén egyszerűen nincs ennyi pénze – mondta Horváth László. Hozzátette, a szabad forrásokat a koronavírus elleni járványra fordították, így ha pénzt adnak, akkor a törvényben előírt kötelező alapfeladataikat nem tudják majd ellátni.

Objektum doboz

A magyaroknak járna kártérítés a Mi Hazánk szerint

A Mi Hazánk szerint is felháborító a Kúria ítélete, amelynek nyomán pénzbeli kártérítéshez jutnak a gyöngyöspatai cigány családok - áll a párt által szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

Úgy vélik, valójában azok a magyar családok az áldozatok, akik arra kényszerültek, hogy más település iskolájába vigyék gyerekeiket, hogy biztonságban tudhassák őket. Egy normális országban nekik járna kártérítés.

A Mi Hazánk szerint ki kell mondani, hogy a tisztességes, normákat betartó gyermekek jogainak érvényesítése az első, és nem nekik kell szedniük a sátorfájukat, hanem azoknak, akik képtelenek a közösségbe beilleszkedni. Ezért szorgalmazza a Mi Hazánk az igazságos szegregáció törvénybe iktatását, így nem lenne lehetőség kártérítési perekre sem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom