Belföld

Törvényes szigorítások a védekezés jegyében

Hiába támadja az ellenzék, megfelel az európai szabályozásnak az infótörvény rendeleti úton történő módosítása, erről az adatvédelmi hatóság elnöke beszélt lapunknak

Az infótörvény, illetve a hatósági házi karantén szabályainak módosítása kiállja a törvényesség próbáját – mondta lapunknak Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke, akit az ellenzéki bírálatokról kérdeztünk.

Törvényes szigorítások a védekezés jegyében
Péterfalvi Attila: A védekezésben résztvevőket is segítik a változások
Fotó: MH

Az információszabadságról szóló törvény rendeleti úton történő módosítása lehetővé teszi, hogy az állami feladatot ellátó adatgazda a közérdekű adatigénylésre az eddigi tizenöt nap helyett negyvenöt napig adhat választ. Sőt, a jogszabály lehetővé teszi, hogy a határidő újabb negyvenöt nappal tolódjon ki. Az infótörvény módosítása miatt Szél Bernadett parlamenti képviselő az Alkotmánybírósághoz fordult, egy Soros-szervezet, az Amnesty International pedig a kormánynak azt a rendeletét támadja, amely lehetővé teszi, hogy elektronikus úton ellenőrizzék a hatósági házi karantén szabályainak megtartását.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila lapunknak azt mondta, mindkét rendelet kiállja a törvényesség próbáját. Azok az állami szervek, amelyek a karanténban lévők adatait kezelik, a rendeletről kötelesek előzetesen tájékoztatni az érintetteket, akik jogaikat a veszélyhelyzet megszűnése után gyakorolhatják – részletezte Péterfalvi.

Az elnök hangsúlyozta, ez megfelel az új egységes európai uniós adatvédelmi szabályozásnak, vagyis a GDPR-nak, közérdekre történő indoklással ugyanis a nemzeti jogalkotó hozhat olyan rendelkezést, amely a határidő tekintetében megengedi a halasztást. Hozzátette, a rendelet nem vesz el, nem szüntet meg semmilyen jogot, nem helyezi hatályon kívül az uniós szabályokat, csupán annyit mond, az érintettek jogaikat akkor tudják gyakorolni, amikor a veszélyhelyzet megszűnik. Megjegyezte, a jogszabály módosításának a célja az volt, hogy világjárvány idején a védekezésben részt vevő állami szervek minden erőforrást a járvánnyal szembeni küzdelemre tudjanak fordítani.

A NAIH elnöke kitért arra is, most már jogszabály teszi lehetővé a házi karanténban lévők elektronikus módon történő megfigyelését. Az új, a szabályok betartásának szigorúbb ellenőrzését lehetővé tevő rendelet járhat azzal a következménnyel, hogy az érintett állampolgárok jogaikat gyakrabban kívánják gyakorolni – jegyezte meg Péterfalvi. Ami pedig a közérdekű adatok igénylésére vonatkozik, az igaz, hogy a korábbi tizenöt napos határidő, amely eddig harminc napra volt meghosszabbítható, most negyvenöt napra változik, s egyes esetekben ez kilencven napra is meghosszabbítható, de ez csupán a járvánnyal szembeni védekezésben részt vevő állami szervek esetében igaz. Az adatvédelmi hatóság munkáját ez nem érinti – említette meg az elnök.

Kapcsolódó írásaink