Belföld

Századvég: A magyarok elutasítják Soros tervét

Jelentős elutasítottság jellemzi a magyarok álláspontját az amerikai spekuláns azon javaslatával kapcsolatban, hogy az EU örökjáradék-kötvények kibocsátásával finanszírozza a koronavírus-járvány következtében megtorpant gazdaságot - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, melynek adatait hétfőn tették közzé a kutatók.

Századvég: A magyarok elutasítják Soros tervét
George Soros
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Az elmúlt időszakban a közéleti diskurzus egyik legmeghatározóbb kérdésévé vált a koronavírus-járvány által okozott negatív gazdasági következmények mérséklésének a módja, ideértve a munkahelyek megőrzéséhez és a gazdaság újraindításához szükséges pénzügyi háttér megteremtésének lehetséges útjait - emlékeztet a Századvég, hozzátéve: a témában az amerikai milliárdos üzletember, Soros György is megnyilvánult, szerinte az Európai Uniónak – a kamatterheit tekintve határozatlan futamidejű – örökjáradék-kötvény kibocsátásával  kellene orvosolnia a jelentkező gazdasági nehézségeket.

A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ebben a kérdésben.

Soros konkrét javaslata, hogy az EU 1000-1500 milliárd euró értékben bocsásson ki úgynevezett örökjáradék-kötvényeket (perpetual bond) és ebből támogassa a tagországok gazdaságainak újraindítását.

Ennek a nagyon ritka értékpapírnak a sajátossága, hogy fix kamatozású és nincs lejárati ideje, ezért az adósnak a tőkét nem, azonban az előre meghatározott éves szinten jelentkező kamatot határozatlan ideig fizetnie kell - mutat rá a Századvég.

Soros szerint ezt a hitelt az EU az összes tagország nevében venné fel és ebből támogatná az egyes tagállamokat, hogy megoldják gazdasági problémáikat, és ha még marad belőle, klímapolitikára is fordíthatják. Más felmerülő finanszírozási megoldásokhoz képest ez azzal járna, hogy generációkon keresztül eladósodnak a hitelfelvevő országok, és mint adóstársaknak, az uniót elhagyniuk is sokkal nehezebb lenne.

Az adatokból is kiolvasható Soros tervének elutasítottsága
Az adatokból is kiolvasható Soros tervének elutasítottsága
Fotó: Századvég Alapítvány

"Kijelenthető, hogy az amerikai spekuláns szóban forgó javaslatát jelentős elutasítottság övezi a magyarok körében: a válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) szerint a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát, míg a 6 százalékuk az örökjáradék-kötvény bevezetése mellett áll" - olvasható a Századvég elemzésében.

A kutatók rámutatnak: politikai önbesorolás mentén eltérések tapasztalhatóak a kérdés megítélésében. "Az említett kötvény-konstrukció elutasítottsága a jobboldali szavazók körében a legmagasabb (91 százalék), illetve a középen állók több mint kétharmada (72 százaléka) sem támogatja a felvetést, ezzel szemben a 2, illetve 8 százalékuk mellette áll. Érdekesség, hogy még a baloldali szavazók többsége (54 százaléka) is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet, míg a 14 százalékuk egyetért vele" - mutat rá az elemzés.

Pártpreferenciák szerint vizsgálva Soros javaslatát elmondható, hogy a Fidesz-KDNP szavazóinak 91 százaléka ellenzi a le nem járó kamatozású hitelek bevezetését a gazdaság újraindítása érdekében, ezzel szemben a 2 százalékuk támogatja a felvetést. Fontos kiemelni, hogy a kormánypártok politikájával szemben leginkább kritikus DK és Jobbik szavazóinak tekintélyes része sem helyesli az örökjáradék-kötvény bevezetését: az előbbi párt szimpatizánsainak 59 százaléka, az utóbbinak 76 százaléka gondolja elfogadhatatlannak a milliárdos üzletember szóban forgó kezdeményezését, viszont a 7-7 százalékuk az ötlet mellett áll.

Kapcsolódó írásaink