Belföld

Penetráns hazugságok és kettős beszéd

Kovács Zoltán: Brüsszel továbbra is a hazai ellenzéki politikusok és sajtótermékek érveit, megfogalmazásait veszi át, és támadja a magyar kormányt

A főpolgármester ahelyett, hogy a saját felelősségi körében tenné a dolgát, gondoskodna a rábízottakról, ócska PR-politizálást folytat. Csakhogy a számok nem hazudnak: továbbra is Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb, s ezen belül egyértelműen a fővárosi idősotthonok számítanak a fertőzés gócának – mondta lapunknak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Penetráns hazugságok és kettős beszéd
„Itt lenne az együttműködés ideje”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Érkezett bocsánatkérés, miután kiderült, hogy a diktatúrázó hazai és nemzetközi kritikusok véleményével szemben az Európai Bizottság nem talál az uniós joggal ellentétes elemet a koronavírus-törvényben?

– Nem, de valójában nem is számítottunk arra, hogy fog. Az elmúlt tíz évben ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy a penetráns hazugságok miatt bárki is elnézést kért volna, vagy legalább belátta volna, hogy tévedett. Megszoktuk.

– Azért Donald Tusk EPP-elnök szintet lépett, amikor lényegében lenácizta a magyar kormányfőt.

– Természetesen mélyen sértő ez az összehasonlítás, ugyanakkor furcsa, hogy Věra Jourová bizottsági alelnök meg legújabb interjújában szocializmussal vádolta Magyarországot. El kéne dönteni, melyiket választják. Amúgy érthetetlen, hogy felelős vezető politikusok, különösen is az Európai Bizottság tagjai, miért foglalkoznak nyilvánvalóan politikai indíttatású kritikákkal. Nem ez lenne a feladatuk, különösen most, a járványhelyzet idején.

– Végül is csak folytatódik, ami az elmúlt évtizedben zajlott Brüsszelben.

– Kétségtelen. Az EB és illetékesei továbbra is a hazai ellenzéki politikusok és sajtótermékek érveit, megfogalmazásait veszik át, s támadják ezzel a kormányt. Olykor szó szerint, amire ékes bizonyíték a „hibrid rezsim” kifejezés. Ezt egy magyar ellenzéki politológus találta ki évekkel ezelőtt, majd átvette a magát függetlenek és objektívnek tartó Freedom House. A szervezet ugyebár legújabb nemzetközi jelentésében arra jutott, Magyarország már nem demokrácia. A magyar részt egyébként éppen az említett politológus jegyezte. Ennyit a hitelességről.

– Visszatérve a koronavírus-törvényre: Věra Jourová egy hétvégi lapinterjúban ismét fenyegetően nyilatkozott, azt mondta, figyelnek minket Brüsszelből.

– Ez a kettős beszéd újabb megnyilvánulása. A biztosasszony egy cseh tévében még arról beszélt, minden rendben van a jogszabállyal, nincs benne semmi olyan kitétel, ami aggodalomra adna okot. Azóta mégis lebegteti ezt a véleményét, a német közönségnek már ismét aggodalmakról üzent. Nehéz elfogadni ezeket a megnyilvánulásokat, különösen olyan politikusoktól, akik a 2015-ös migrációs válság kezelése, értelmezése kapcsán látványosan felsültek.

– A héten az Európai Parlamentben mindenesetre ismét lesz magyar vita, ha úgy tetszik, pellengérre leszünk állítva. Komolyan veszi még bárki is ezeket az alkalmakat?

– Ez politika, a politikát pedig mindig komolyan kell venni. Ugyanakkor az is igaz, hogy ilyenkor nem az igazság és a tények számítanak, hanem a politikai érdekek, és ugyanazok az erők és személyiségek esnek nekünk, akik már 2015-ben, sőt, előbb is támadtak minket. Őket hívjuk bevándorláspártiaknak. Nekik 2010 óta nem tetszik a szuverenista magyar álláspont. Nem a meggyőzés lehetőségéről szólnak ezek a parlamenti ülések, hanem szervezett politikai akciókról, s nem csak ellenünk, hanem a lengyelek ellen is. Reméljük, az európai társadalmakban egyre többen látják be a hazugságokat, azt, mire megy ki a játék. Ám nincsenek illúzióink: ez a küzdelem folytatódni fog. Fogalmazhatunk úgy is, ez a liberálisok bibliája. Ez látványos lesz a következő, teljesen értelmetlen EP-ülésen, ahol megint velünk foglalkoznak majd.

– Lehet valóban húsba vágó következménye hazánkra nézve mindennek?

– Valójában nincs félnivalónk. Az uniós költségvetés esetében teljes konszenzusra van szükség, nem lehet megkerülni a magyar álláspontot sem.

– A járvány elleni védekezés kapcsán Orbán Viktor is az együttműködés szükségességét emelte ki Európa-napi videójában, más tagállami vezetők pedig arról értekeztek, Európa megerősödve kerülhet ki a krízisből. Van erre valós esély?

– Az unió értelme éppen az lenne, hogy mindenki megtalálja benne a számítását, olyan egyetértés alakuljon ki, ami mindenkinek elfogadható kereteket jelent. Ma ezek objektívek, hiszen a vírus nem válogat, mindenkit egyaránt sújt. Itt lenne a valódi együttműködés ideje. Kár, hogy ehelyett megosztó mondatok hangzanak el egyes vezetők részéről.

– A magyar ellenzéknek sem erőssége az együttműködés.

– Ezen sem lepődünk meg, a baloldal folyamatosan annak tagadásából indult ki, amit mi csinálunk. Ez igaz sajnos a mostani védekezésre is, nem hajlandók részt venni benne.

– Karácsony Gergely ugyanezzel vádolja a kormányt.

– A főpolgármester ahelyett, hogy a saját felelősségi körében tenné a dolgát, gondoskodna a rábízottakról, ócska PR-politizálást folytat. Csakhogy a számok nem hazudnak: továbbra is Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb, s ezen belül egyértelműen a fővárosi idősotthonok számítanak a fertőzés gócának. Ennek oka is nyilvánvaló: Karácsony késlekedett, nem készítette fel ezeket az intézményeket arra, hogy hatékonyan tudjanak védekezni. Hozzáteszem, máig nem látogatta meg ezeket az otthonokat, inkább üzenget, országos kérdésekkel foglalkozik, pedig nem ez lenne a dolga.

– Mégis, szerinte a kormány követi a főváros innovatív felvetéseit, például a maszkviselés tekintetében.

– Ez már a politikai vicc kategóriá­ja, szóra sem érdemes. Egyébként újabban az információhiányra is panaszkodnak, pedig az operatív törzs folyamatosan tartja a kapcsolatot minden fővárosi illetékessel, ráadásul semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett még a testülethez az önkormányzattól.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom