Belföld

Együtt dobban az ország szíve

Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően szinte napról napra több a támogató, több száz millió forintot adományoztak az állampolgárok a szolidaritás jegyében

A járványhelyzetben sokszorosára nőtt az emberek és cégek adakozó kedve – derült ki a Magyar Hírlap körkérdéséből. Az egészségügyi intézményekhez és a segélyszervezetekhez a pénzadományok mellett a legkülönbözőbb felajánlások érkeznek. Akadt olyan cég, amely lélegeztetőgépet vásárolt, mások járművekkel, étellel vagy szolgáltatásokkal siettek az egészségügyben dolgozók segítségére.

Együtt dobban az ország szíve
A legkülönfélébb tárgyi adományokkal is segítik a védekezést a magyarok
Fotó: MH/Purger Tamás

Az eddiginél is többen gondolták úgy, hogy támogatni szeretnék azt az áldozatos munkát, amelyet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház munkatársai nap mint nap végeznek – közölte lapunkkal Leffelholcz Marietta, a kórház sajtómunkatársa. Elmondta: a kórház eddig is azon szerencsés intézmények közé tartozott, amelyet a városban működő cégek, alapítványok, szervezetek igyekeztek lehetőségeikhez mérten, a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatni, ám a járványügyi helyzet fennállása óta ez csak fokozódott. Munkájukhoz kaptak védőruhákat, arcpajzsokat, gumikesztyűket, fertőtlenítőszereket, kézkrémeket.

Séf küldi

A nagy cégek közül a Videoton Holding Zrt. két lélegeztetőgépet is adományozott a Szent György Kórháznak, míg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától 20 millió forintot érkezett számlájukra. Az Arconic Alapítvány az új koronavírus okozta fertőzések megelőzése elleni védekezés jegyében 20 ezer amerikai dollár pályázati összeggel támogatta a kórházat, a Grundfos hétmillió forinttal, amiből szintén lélegeztetőgépet vásároltak, a Suzuki Barta autókereskedés pedig hat autót ajánlott fel, amelyekkel a vizsgálati anyagokat és a kollégákat szállítják.

Erőfeszítéseik elismeréseként már nem csak nagy múltú vállalatok biztosítják a kórházat támogatásukról, folytatta Leffelholcz Marietta a felsorolást. Több cukrászda tortákkal, süteményekkel kedveskedik munkatársaiknak, a helyi és a megyében működő éttermek meleg ételt, pizzát szállítanak dolgozóknak nap mint nap. A Tölgyfa Fogadó például hétvégenként 120 adag ebédet biztosít számukra.

De magánszemélyek, kis- és középvállalkozók, egyházi közösségek is patronálják a kórházat. Nagynevű séfeket is a támoga­tóik között tudhatnak: a Magyar Bocuse d’Or Akadémia mások mellett a fehérvári kórház dolgozóit is segíti naponta friss, meleg étel főzésével. Egy Agárd-Csiripusztán működő egyéni vállalkozó két raklapnyi almát és az általuk készített gyümölcsleveket vitt a munkatársaknak és a betegeknek. A sárkeszi református gyülekezettől, a megyei ügyvédi kamarától, sportolóktól és a helyi futballcsapat szurkolói gárdájától, az RBD-től is kaptak adományt.

A Facebookon megalakult a „Fejér Megyei Szent György Kórházért Fogjunk Össze!” elnevezésű civil szerveződés, a csoportnak már több ezer tagja van és folyamatosan bővül. Tőlük kaptak textil- és sebészeti maszkokat, több lakást, családi házat ajánlottak fel a dolgozók részére lakhatási támogatásként, amit be is rendeztek számukra, egy hölgy kényszerszabadsága alatt azt ajánlotta fel, hogy egy hétig ingyen masszírozza az egészségügyi dolgozókat.

Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően szinte napról napra több támogató jelentkezett, aki kórházukat kereste és támogatását ajánlotta fel – számolt be az örömteli változásról Balázs Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház sajtószóvivője is. Hozzátette: az adakozási kedv egyértelműen növekedett, míg korábban hetente egy-két adomány átvételére került sor, manapság naponta érkeznek felajánlások a kórház részére.

A tendencia ráadásul nemcsak gyakoriságában nőtt: olyan adományozók is megjelentek a nagy multinacionális cégek, illetve a térség kis- és középvállalkozásai mellett, akikre korábban nem számíthattak, így magánszemélyek, társadalmi szervezetek, gyermekcsoportok, szurkolói táborok. A gyakoriság mellett növekedett az adományok összértéke is, ami az elmúlt hetekben megközelítette a 150 millió forintot.

A beérkező adományok rendkívül sokszínűek, akadt, aki a dolgozók élelmezését támogatta, más üresen álló ingatlant ajánlott fel a munkatársak elhelyezésére, de kaptak gyerekjátékokat, gépkocsit, kisebb és nagyobb értékű orvosi gépeket és műszereket, valamint készpénzt is. A legnagyobb egyösszegű felajánlás 50 millió forint volt, a legnagyobb darabszámban pedig italok érkeztek a kórházba. A legmeglepőbb felajánlást a DVTK ifjúsági szurkolói tábora tette a velük egyidős és fiatalabb gyermekek részére, amit a kórház dolgozói meghatónak és példaértékűnek tartanak.

Műszerek ajándékba

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ esetében ugyancsak nőtt az adományozási kedv a koronavírus-járványhelyzet előtti időszakhoz képest, döntően a cégek részéről – válaszolta érdeklődésünkre az egészségügyi intézmény. Jellemzően tárgyi és ételadományokat kapnak, értékét tekintve kimagasló volt a Szegedi Vízmű Zrt. 10 millió forint értékű műszeradománya, ami tíz darab infúziós pumpát, öt doboz szereléket az infúziós pumpákhoz, egy bronchoszkópos tornyot és egy 12 csatornás EKG készüléket tartalmazott.

Kimagasló a kínai Shaanxi Tartományi Kormány, a Shaanxi Kereskedelmi Kamara és a Xi’ani Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem felajánlása is a kórház életében, aminek keretében ezer darab egyszer használatos overallt, harmincötezernél is több orvosi maszkot, ezer arcvédő álarcot, kétszáz védőszemüveget és ötszáz KN95 maszkot kapott a szegedi egyetem és a megye.

Különlegesség, hogy a Danone két hónapon keresztül minden héten két raklap joghurtot ajándékozott a klinikáknak. Az intézmény beszámolt meghökkentő támogatásokról is: a Lendület cég férfi és női kerékpárokat ajánlott fel, egy másik cég pedig több ezer zoknit ajándékozott a Járványügyi Ellátó Központ dolgozóinak. Az Euronics által kihirdetett pályázaton több szegedi klinika is sikeresen nevezett mosógépért, hűtőgépért és szárítógépért.

Minden jel szerint mélyen megérintette a lakosságot a koronavírus társadalmi és gazdasági hatásai miatt megpróbáltatást szenvedők sorsa – jellemezte a kialakult helyzetet Szilágyi Attila, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója. A szeretetszolgálat a korábbiakhoz mérten nagyobb támogatásokat kap a járvány elleni küzdelemhez. A pandémia ideje alatt több millió forintot ajánlottak fel az adományozók, akik között volt, aki milliós nagyságrendű donációval járult hozzá a segélyezési munkákhoz.

Az elmúlt másfél hónapban 22 ezer embert támogatott a Baptista Szeretetszolgálat. A civil szervezetnek köszönhetően több mint nyolcezer-ötszázan részesültek tartósélelmiszer-segítségben a Nyírségben, Békésen, Mátészalkán, Budapesten és Pest megyében, Nagykanizsán. Tízezren kaptak a szervezeten keresztül immunerősítő táplálékkiegészítőt az ország több pontján. Kétezer-ötszáz egészségügyi dolgozónak és idős rászorulóknak tízezer adag meleg ételt juttattak el Budapesten.

Mindemellett több tízezer szájmaszkot szállítottak ki, ezeknek nagy részét a baptista fenntartásban működő intézmények munkatársai készítették, a többi adományként érkezett cégektől. Kilencszázan kaptak fertőtlenítőszereket, háztartási eszközöket. Huszonhat hátrányos helyzetű térségben dolgozó pedagógus kapott új laptopot a távoktatáshoz a Nyírségben, illetve 2,5 millió forint értékű számítástechnikai eszközt vittek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésekre.

A tárgyi adományok és egyéb szolgáltatások felajánlása, amelyeket a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) javaslatára magánszemélyektől nem, de vállalatoktól el tudnak fogadni, ennek az összegnek a többszörösére rúg. A segélyszervezetekhez közvetlenül utalt támogatásokon felül az NHKT közös számlaszámára és a 1357-es adományvonalra érkezett hívásokból beérkezett pénzbeli adományok már meghaladták a 250 millió forintot – informálta lapunkat Szilágyi Attila.

Személyes segítség

Azt tapasztaljuk, hogy emelkedett a lakosság adakozási kedve, elsősorban a személyes segítőkészség nőtt, ami azt jelenti, hogy többen jelentkeztek önkéntes szolgálatra – válaszolta kérdésünkre Csorba Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ állandó diakónus igazgatója. Felhívásukra sok autóval rendelkező fiatal önkéntes vállalkozott csomagkiszállításra. Ezen kívül több laptopot is felajánlottak a civil szervezetnek a járványhelyzet kapcsán. Éttermek is adományoztak esetenként 60-80 adag meleg ételt, kiszállítással együtt.

Egy baráti társaság negyven új tabletet vásárolt és juttatott el az Ökumenikus Segélyszervezethez, hogy segítsék az intézményei látókörében élő gyermekek digitális oktatáshoz való hozzáférését – tájékoztatta lapunkat Kis Boáz, a civil szervezet sajtóreferense. Rámutatott ugyanakkor, ők azt érzékelik, bár sokan megmozdultak és támogatják pénzadománnyal a koronavírus idején végzett munkát, az adakozás mértéke – érthetően – alacsonyabb, mint például egy árvíz idején. Vélhetően azért, fűzte hozzá, mert míg egy természeti katasztrófa behatárolható régiót, meghatározott települések lakóit érinti, addig a jelenlegi krízis jóval több embert ér el, területileg pedig az egész országra hátrányosan hat, hathat. Meglátása szerint kevesebben érzik magukat biztonságban a munkahelyük elvesztése vagy a bizonytalan jövő miatt.

A segélyszervezetnek is alkalmazkodnia kellett a kialakult helyzethez. A vírusveszély miatt jelenleg nem tud magánemberektől egyesével tárgyi adományokat fogadni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy pénzadománnyal támogassák munkájukat.

Kapcsolódó írásaink