Belföld

Koronavírus-törvény: alaptalan vádaskodások, elmaradt bocsánatkérés

Jakab Pétertől Szabó Tímeán és Szél Bernadetten át a szemkilövető Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökig riogatott a korlátlan teljhatalomról az egyesült baloldal

Ahogy a nemzetközi politikában, úgy itthon is hangos diktatúrázás folyt a koronavírus-törvény kapcsán, amelyről végül az Európai Bizottság mondta ki, hogy nem ellenkezik az uniós joggal. A bocsánatkérések persze elmaradtak.

Koronavírus-törvény: alaptalan vádaskodások, elmaradt bocsánatkérés
Jakab Péter egyenesen államcsínnyel vádolta meg a kormánypártokat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Akárcsak a külföldi kritikusok esetében, a magyar baloldal és szekértolói részéről is mindmáig elmaradt a bocsánatkérés a koronavírus-törvény elleni támadások kapcsán, miután a hazai szabályozásról maga az Európai Bizottság mondta ki, hogy rendben van. Egész pontosan Věra Jourová alelnök, aki szerint a Hitler hatalomra kerülésére utalva felhatalmazási törvénynek nevezett, a hazai ellenzék által egy ideig akadályozott jogszabály megfelel az uniós jognak. A támadásokkal és a rágalmakkal a magyar kormány hazai ellenlábasai sem fukarkodtak.

A jobbikos Brenner Koloman például a német nemzetiségi szószólónak címzett felszólításában konkrétan a német történelem miatt nevezte elfogadhatatlannak a „szégyenletes törvényt”, a kormányfőt pedig Palpatine szenátorhoz hasonlította. Jakab Péter arról beszélt, a Fidesz arra akarja kihasználni a veszélyhelyzetet, hogy totális diktatúrát építsen ki, és karanténba zárja a demokráciát. Aztán államcsínnyel vádolta meg a harmadik kétharmados parlamenti felhatalmazással éppen kormányzó erőt. A DK-s Vadai Ágnes szerint azt, hogy a miniszterelnöknek korlátlan hatásköre van, nem lehet demokráciaként értelmezni, főnöke, Gyurcsány Ferenc pedig úgy látta, „Orbán Viktor és társai gátlástalanul kihasználják a koronavírus-járvány helyzetet a teljhatalom megragadásához”. A szintén „felhatalmazási törvényről” beszélő momentumos Fekete-Győr Andrást is érdemes idézni: szerinte a fide­szesek azt üzenik az embereknek, hogy a „járvány csak ürügy a Fidesz hatalmának bebetonozásához, a par-lament, a legvégső kontroll kikapcsolásához, a népszavazások és választások felfüggesztéséhez”.

Beszállt a jogszabály ekézésébe a párt két EP-képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin is. Hajnal Miklós pedig bedobta az egészen a CNN műsorvezetőjéig elérő hazugságot, amikor ezt mondta: mivel a parlament a demokrácia szentélye, ennek kiiktatása a demokrácia kiiktatását is jelenti. Az Országgyű­lésben pártja támogatottságával fordítottan arányos nagy hangerőt képviselő párbeszédes Szabó Tímea Orbán Viktornak azt mondta, a törvény „érdemi kontroll nélkül ad önnek felhatalmazást, hogy kormányozzon, és szabad kezet is kap abban, hogy még a szabad sajtó maradékát is felszámolja, és gyakorlatilag akár a sajtómunkásokat, akár orvosokat, akár ellenzéki képviselőket is börtönbe zárjon, ha önnek nem tetsző dolgokat, azaz az igaz­ságot állítjuk. Ezt úgy hívják, miniszterelnök úr, hogy diktatúra.” „A kormány felvetése azt jelenti, hogy könnyebben tudnak leszámolni újságírókkal vagy akár velünk, ellenzéki képviselőkkel” – fűzte hozzá Szél Bernadett. Az LMP-s Csárdi Antal szerint a Fidesz a veszélyhelyzetet kívánja felhasználni arra, hogy leszámoljanak mindennel és mindenkivel.

Mint azóta kiderült, senki nem számolt le senkivel, senkit nem zártak börtönbe, a parlament folyamatosan ülésezik, az ellenzéki képviselők javaslatokkal és kritikával élhetnek, és immár brüsszeli papírja is van arról a kormánynak, hogy a diktatúrázás teljes mértékben alaptalan volt.

A magyar kormány részéről azonban már korábban felhívták a figyelmet: az ellenzék ezzel a magatartással Magyarországot, a vírus elleni védekezést támadja.

Kapcsolódó írásaink