Belföld

Láng Zsolt: Újabb remek példa a Karácsony-féle látszatpolitizálásra és kettős beszédre

Félreértelmezhetetlen az az üzenet, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester tett az elmúlt napokban a kormánypárti kerületek felé.

Láng Zsolt: Újabb remek példa a Karácsony-féle látszatpolitizálásra és kettős beszédre
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Előbb a csepeliek megkérdezése nélkül kívánt a kerület frekventált részén hajléktalanszállót létrehozni, majd a helyiek tiltakozását látva elállt az elképzeléstől, de ismét csak önhatalmúlag a Belvárosba tervezte át a projektet. Az V. kerületi önkormányzat közleményben tiltakozott az elképzelés ellen, amelyre Karácsony Gergely azóta sem reagált, ellenben szégyenletes dolognak nevezte a Csepelre tervezett hajléktalanszálló elutasítását. Úgy tűnik, a Csepelre, majd a Belvárosba tervezett menhely valójában egy jól felépített politikai terv része. Karácsony kulcsembere, Misetics Bálint lakhatási és szociális ügyekért felelős főtanácsadó hónapok óta azon dolgozik, hogy a fideszes kerületekben fővárosi fennhatóság alatt álló hajléktalanszállókat létesíthessenek. Az új főtanácsadó Soros György szárnyai alatt nőtte ki magát, A Város Mindenkié csoport politikai aktivistája, a Párbeszéd egyik alapítója. A Magyar Nemzet információi szerint Misetics sorra járja az üres fővárosi ingatlanokat, sőt az egészségügyi veszélyhelyzet ürügyén az üres lakásokba már megkezdődött a hajléktalanok beköltöztetése.

„Ez az ügy újabb remek példája a Karácsony Gergely-féle látszatpolitizálásnak és kettős beszédnek: egy szociális intézkedés, amelynek azonban nem látjuk a megalapozottságát, valódi indokait. De nemcsak mi, hanem az érintett kerületek vezetői és lakói sem kapnak világos tájékoztatást” – kommentálta a történteket Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. „Hiányoljuk az indoklást, a világos koncepciót, egyetlen hatástanulmányt sem láttunk a témában, és az egyeztetés is elmaradt. Pedig a transzparencia és a demokratikus működés is szerepelt az kampányígéretek között, ez azonban újra és újra hiányzik Karácsony intézkedéseiből. Nem tartja be a budapestieknek tett ígéretét, miszerint minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez és kikéri a véleményüket” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink