Belföld

Trükkös adatbázis-építéssel kapaszkodna vissza a baloldal

A Momentum az olimpia és az idei érettségi elleni aláírásgyűjtésnél is sok személyes adatot szerzett, és profi módszerekkel dolgozik a közösségi oldalakon Ficsorék Datadat nevű cége

Amint azt több politikai elemző is kifejtette már, hiába került ki győztesen a Fidesz–KDNP a legutóbbi országgyűlési, európai parlamenti és helyhatósági választásokból, szó sincs a balliberális pártok tetszhalott állapotáról. Sokak szerint véleményes eszközökkel, mint pél­dául az adatbázis-építéssel Gyurcsány Ferencék visszatértek a politika színpadára.

Trükkös adatbázis-építéssel kapaszkodna vissza a baloldal
Hátország. Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba 2009-ben. Ficsor előbb Gyurcsány kabinetfőnöke, majd Bajnai titokminisztere lett
Fotó: MH

Visszatekintve az elmúlt időszakra, kiviláglik egy háttérben zajló, hazai és nemzetközi szereplők által menedzselt folyamat, amely – felhasználva a politika professzionalizálódásából adódó legitim (közösségi média), olykor pedig véleményes eszközöket (adatbázis-építések) –, a Jobbiktól a DK-ig bezárólag felépítette a baloldalt.

Az őszi önkormányzati választás például egyértelműen bebizonyította, hogy az ellenzék rég nem látott invesztícióba kezdett. Miközben Karácsony Gergely közösségi médiakampányára csaknem százmillió forint ment el, addig a kormánypártok ennek a töredékéből gazdálkodtak – országos szinten. Bár a média fontos eszköz lehet a voksolások előtt, annak szavatossága ideiglenes, hatása közvetett. A politika valódi, rejtélyes játszótere az adatbázis-építés, amelynek érvényessége generációkra szól, a választót közvetlenül éri el. Épp ez a modern eszköz adhat választ arra a kérdésre, miért a DK, miért a Momentum ma a legerősebb formáció az ellenzéki térfelen. És épp az adatbázis-építés mutat rá arra a téves feltételezésre, hogy a baloldal csakis a nemzetközi szereplők segítségével tudja kiütni a Fidesz–KDNP-t a nyeregből, hiszen az elmúlt években feltűntek a fülkeforradalom előtti éra leszerepeltnek hitt emberei.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasai – Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Dessewffy Tibor – olyan adatbányász vállalkozást építettek fel – Datadat Professional Kft. –, amely célzott hirdetésekkel, targetcsoportok kialakításával bombázza a Facebook-felhasználókat, vagyis minket: a választókat. Egyik fejlesztésük, egy úgynevezett messengerbot-alkalmazás – amelyet a bukott kormányfő maga is használ – segítségével például jobban meg lehet érteni a beszélgető profilját, a korábbi beszélgetések alapján pedig kiderül, milyen ügyek érdeklik a felhasználót, milyen üzeneteket osztott meg a saját hálójában, milyen stílusú kommunikációval lehet mobilizálni a választót. De a chatbotot több adatszerző funkcióval is felszerelhetik, amelyek rákérdezhetnek a beszélgető telefonszámára is. Utóbbi azért érdekes, mert Ficsorék az Átlátszó érdeklődésére úgy nyilatkoztak: szolgáltatásaik mindenben megfelelnek az európai uniós adatvédelmi szabályozásnak (GDPR).

A Datadat másik fő profilja a közösségi médiaaktivitások, hozzászólások elemzése, ennek segítségével a pártok részletes képet kaphatnak a felhasználói csoportokról. Bár az előbb említett GDPR miatt konkrét választók személyes adatainak rögzítésére nincs mód, de kis csoportokat ki lehet alakítani (szegmentálni), amelyeknek célzott hirdetéseket lehet küldeni. Ne legyenek kétségeink, a HVG adatigénylése nyomán kiderült: a DK parlamenti képviselőcsoportja jelentős, több tíz milliós szerződésekkel bízta és bízza meg Ficsorékat, ám lapinformációk szerint nemcsak Gyurcsányék szerepelhetnek az ügyféllistán: a Böcskei Balázs nevéhez köthető Idea Intézet oldalán, illetve egy, a Gulyás Márton Partizánjához kapcsolódó oldalon is felismerhető a Datadat „tevékenysége”.

A személyes adatok gyűjtése azonban működhet ennél hagyományosabb úton is. Csakúgy, mint a budapesti olimpia megrendezése ellen indított aláírásgyűjtés alkalmával, az idei érettségi eltörléséért küzdő momentumos petíció kapcsán is felmerült az adatbázis-építés gyanúja, hiszen a kitöltéshez szükséges volt a vezetéknév, a keresztnév, a cím, az e-mail cím és a telefonszám megadása, az adatvédelmi tájékoztatóban pedig az szerepelt: az adatokat tagtoborzásra, kampánycélokra is használhatják.

Fekete-Győr Andrásék mellett megemlíthetjük Hadházy Ákos Euró-pai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében szervezett aláírásgyűjtését is, amelyben egyébként a Momentum mellett az MSZP is segédkezett, és amelynek kapcsán felmerült, hogy magyarok adatai kerülhettek külföldre az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. cégek révén. A független országgyűlési képviselő akciója miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot is indított, lapunk információja szerint a hatósági eljárás még folyamatban van, annak eredményéről csak a vizsgálat lezárása után tudnak információt adni.

Kapcsolódó írásaink