Belföld

Soltész: Továbbra is nagyon nehéz feladat előtt állunk

Továbbra is nagyon nehéz feladat előtt állunk a koronavírus-járvány miatt, a fegyelmezettség fenntartásával a kórházakban és az idősotthonokban a tragédiák elkerülhetőek és alacsony szinten tartható a fertőzés - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Soltész: Továbbra is nagyon nehéz feladat előtt állunk
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Soltész Miklós, aki a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke, erről annak kapcsán beszélt, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat tízezer arcvédő pajzsot adományoz kórházaknak, diakóniai és határon túli intézményeknek.

Az államtitkár azt mondta: most még jobban felértékelődik a kórházakban és az idősotthonokban dolgozók munkája, mert sokan úgy érzik, mintha a járványnak vége lenne, már nem is lenne akkora nagy baj, és így a figyelem lankad, ami pedig a legnagyobb problémát okozhatja.

Látjuk, hogy mi történt a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában. A fenntartó „teljes alkalmatlansága miatt” megbetegedések és halálesetek történtek - tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a felelősség „elképesztően nagy”, és köszönetet mond azoknak, akik a továbbiakban is felajánlásaikkal segítik a frontvonalban dolgozók munkáját.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy a járványnak hosszú távon a legfontosabb hozadéka az összefogás, és szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad elveszíteni a figyelmünket. „Fáradhatatlanul kell tovább küzdenünk és kell tovább fenntartanunk azokat a készültségeket, amiket kialakítottunk” - fogalmazott Velkey György, hozzátéve, a készültséget fokozni is kell, hiszen a társadalomban van egyfajta nyitás.

Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője elmondta, nagyon értékes adomány számukra az ezer arcvédő pajzs, hiszen kétezer bentlakásos férőhelyet tartanak fenn. A református egyháznak összesen hatezer ilyen férőhelye van - tette hozzá.

Beszterczey András azt hangsúlyozta, nem szabad lankadni, hiszen egyre nagyobb a kockázat.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, az arcvédő pajzsokat az NHKT anyagi támogatásával gyártatták le. Az adomány értéke mintegy hárommillió forint.

A magyar gyártmányú arcvédő pajzsokból háromszázat kap a Bethesda Gyermekkórház, ezret a református egyház diakóniai irodája által fenntartott intézmények, a Karitatív Tanács hat szervezete egyenként ötszázat, valamint állami és civil szervezetek által működtetett intézményekhez és a határon túliaknak is juttatnak belőle. Kárpátaljára és Erdélybe ezer-ezer arcvédő pajzsot küldenek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom