Belföld

Önleleplezés - Bebizonyosodott, hogy Karácsony hazudott

Karácsony Gergely főpolgármester előremenekül, ezért támadja a kormányhivatalt, amely most újabb vizsgálatot rendelt el a Pesti úti idősotthonban.

Önleleplezés - Bebizonyosodott, hogy Karácsony hazudott
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Újabb rendkívüli ellenőrzést rendelt el Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti idősotthonban. Leszögezték, az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is, ezért a most indított új vizsgálat célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének ellenőrzése. Hozzátették: az orvosi jelenlétet, a folyamatos orvosi ellátást vizsgáló eljárásban benyújtott dokumentumokat, korábbi rendkívüli ellenőrzéseiken szerzett tapasztalataikat megosztották a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal, amely élhet véleményezési lehetőségével. Az ellenőrzésekről szóló hivatalos feljegyzést eljuttatták Müller Cecília országos tiszti főorvoshoz, aki átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban történt tömeges megbetegedések és halálesetek miatt.

Ismert, a koronavírus-járvány gócpontjává váló Pesti úti intézmény kapcsán hatalmas vita alakult ki, a baloldali városvezetés pedig folyamatosan kibúvót keres a fenntartót terhelő felelősség alól. A városvezető tegnap közölte, politikai elfogultság és részrehajlás miatt kizáratná a kormányhivatalt az idősotthont érintő vizsgálatokból.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője közösségi oldalán úgy reagált: „Főpolgármester úrnak igazán szólhatna végre egy bátor kollégája, hogy ez nem a »hogyan legyünk ügyes liberális főpolgármesterek« címet viselő nemzetközi politológiai modellkísérlet, hanem ő tényleg főpolgármester, tényleg járvány van, tényleg ő a fenntartója a Pesti úti otthonnak, ahol tényleg emberek halnak meg a trehánysága miatt”. A kormány­hivatal kizárása kapcsán pedig megjegyezte: „Ez egy újabb nagy hatékonyságú intézkedésnek látszik a járvány elleni védekezésben.”

Karácsony továbbra sem ismeri el a felelősségét, ezért támadja azt a hivatalt, amely az elmúlt egy hónapban számtalan szabálytalanságot tárt fel abban az otthonban, ahonnan az eddigi adatok szerint a koronavírusos fertőzöttek 15,1 százaléka, az elhunytak 15,7 százaléka került ki. A fentebb említett, a kormányhivatal által nyilvánosságra hozott, korábbi ellenőrzésekről szóló jegyzőkönyvek azt írják, március és április során biztosan nem volt megfelelő orvosi jelenlét a Pesti úti intézményben.

Ezt egyébként már Karácsony sem cáfolja – mint írta: „Az kétségtelen tény, hogy április legelején volt néhány olyan nap, amikor - részben a 65 év feletti orvosokra vonatkozó kormányzati intézkedések, részben a szerződött orvosok nem szerződésszerű teljesítése miatt - nem volt fizikailag jelen orvos az intézményben...”

Ugyanakkor az Országgyűlés népjóléti bizottságának április végi ülésén Selmeczi Gabriella fideszes képviselő kérdésére, hogy valóban folyamatos volt-e az orvosi ellátás, azt mondta: „A válaszom nagyon határozottan igen.”

Mit mondott pontosan Karácsony a népjóléti bizottság múlt heti ülésén?

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Mindenkitől elnézést szeretnék kérni, de ha a tényeknél maradunk, én egyetlenegy kérdést szeretnék megismételni, mert nem kaptunk rá választ, pedig többen feltettük ezt a kérdést. Tisztelt főpolgármester úr, tudja-e ön azt garantálni, hogy március közepétől április végéig folyamatos volt az orvosi jelenlét a Pesti úti idősotthonban? Köszönöm szépen, és sok sikert kívánok a munkájához

KARÁCSONY GERGELY, Budapest főpolgármestere: Köszönöm szépen. Természetesen az intézményvezető által rendelkezésemre bocsátott minden dokumentum, beleértve egyébként a teljesített orvosi órákról szóló igazolásokat, napi jelentéseket, illetve a tételes szerződésállomány itt van nálam, ezért ez alapján azt tudom mondani, hogy minden jogszabályi feltételt teljesített a főváros mint fenntartó a Pesti úti idősotthonban, az orvosi ellátás szempontjából is, igen. Tehát a válaszom nagyon határozottan igen az ön kérdésére. Annyira kézenfekvőnek tűnt nekem, és úgy érzem, hogy annyiszor elmondtam már az elmúlt napokban, de köszönöm a tisztázó kérdését, igen.

Az orvoshiány mellett a kormányhivatal vizsgálatai több higéniai szabálytalanságot is megállapítottak az idősotthonban, ami miatt az ellenőrök egymillió forintos bírságot is kiszabtak. Nem voltak biztosítva az idősotthon ápolói számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök – a férfi dolgozói öltöző kézmosóinál például semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nem volt –, és problémák adódtak a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásával, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásával, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzésével, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásával is.

A Belváros önkormányzata megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a főpolgármester az V. kerületben egyeztetés nélkül, a helyiek véleményének figyelmen kívül hagyásával akar hajléktalanszállót kialakítani. Megírtuk: Csepelen tervezett több száz fős hajléktalanszállót nyitni a főváros, de a tiltakozás miatt Karácsony bejelentette: inkább a Városházán helyezi el a fedél nélkülieket. Karácsony Gergely nem szolidáris az egyes kerületek lakóival szemben – fogalmazott közleményében az V. kerületi önkormányzat.

Politikai támadás indult a kormányhivatal ellen
 

Látványosan próbálja a felelősséget hárítani és politikai támadást indított a kormány­hivatal ellen Karácsony Gergely – mondta lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ elemzője, aki szerint ezzel a lépéssel az a főpolgármester célja, hogy azt a látszatot keltse: a közigazgatási szerv vizsgálata – amely több szabálytalanságot is megállapított a Pesti úti idősotthonban, például több esetben nem talált felügyeletet ellátó orvost – nem felelt meg a jogszabályoknak. Bár a fővárosnak van lehetősége arra, hogy elfogultság miatt beadvánnyal éljen, ám a kizárás nem automatizmus, a körülmények vizsgálatát követően dől el, hogy a kizárásra tett beadvány alapos-e. Ugyanakkor azt láthatjuk, hogy az idősotthon országos szinten a legnagyobb járványügyi gócponttá vált, az összes haláleset tizennégy százaléka köthető az intézményhez. Karácsony Gergely nem tett látogatást az intézményben, vagyis nem vállal felelősséget, és az emberiességi minimumot sem tette meg – fűzte hozzá az elemző.
(KD)

Mégsem lesz klíma idén a 3-as metróban

Habár Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának központi eleme volt a 3-as metró klimatizálása, várhatóan idén sem lesz hűvösebb a felújított szerelvényeken a Népszava információi szerint, hiszen még a pályázatot sem írták ki, pedig a városvezetés korábban azt mondta, tendert írnak ki a projektre. A bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva azonban áprilisban közbeszerzési moratóriumot hirdetett a fővárosi önkormányzat. Karácsony Gergely februári Facebook-bejegyzésében még azt írta: „A klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez.” Az ügyben fontos kérdés, hogy a költségeket a főváros az orosz beszállítóval fizetteti-e meg, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is folyik a per. A BKV egyébként már tavaly nyáron felvette a kapcsolatot több klímagyártó céggel. A közlekedési vállalat és az orosz cég között kötött szerződés értelmében mindenféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a szerelvényekre adott harminc év garancia.
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink