Belföld

A vidéki helyszíneken is elkezdődött az országos szűrés

Csütörtökön Fejér megyében, pénteken pedig Nógrád megyében is elindul a Semmelweis Egyetem (SE) által szervezett országos koronavírus-szűrés - közölte az intézmény az MTI-vel.

A vidéki helyszíneken is elkezdődött az országos szűrés
Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomáson
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A közleményben azt írták, Pest megyében a vizsgálatok szervezése május 1-je óta folyamatos.  A mostani felmérés május 14-ig tart, az eredményeket május végéig összesítik - fűzték hozzá.

A Veszprém megyei Révfülöp az első olyan település, ahol egy nap alatt az összes, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiválasztott ember elment a szűrésre - tudatta az egyetem, megjegyezve, hogy a településen kedden 25 ember esetében végezték el a vizsgálatot.

A tájékoztatás szerint a szűrésre összesen 17 778 ember kapott meghívást, őket a KSH választotta ki, szem előtt tartva, hogy a teljes lakosságot reprezentálják. A vizsgálatok mintegy felét a Semmelweis Egyetem munkatársai végzik el, a többit a másik három orvosképző egyetem szervezi.

Az intézmény kiemelte: annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre. Bár az egyetemek munkatársai egy-egy helyszínen többször is jelen vannak, egy embernek a vizsgálaton csak egyszer szükséges megjelennie.

Az országos reprezentatív vizsgálatba önkéntes alapon nem lehet jelentkezni, de a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében - ál a közleményben.

Kapcsolódó írásaink