Belföld

Újabb rendkívüli ellenőrzés a Pesti úti idősotthonban

Az orvosi jelenlétet célzó korábbi ellenőrzés mellett újabb rendkívüli ellenőrzést indított a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, amely célzottan a gondozottak megfelelő szakápolására terjed ki.

Újabb rendkívüli ellenőrzés a Pesti úti idősotthonban
Korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen ellenőrizte az állapotokat a Pesti úti idősotthonban
Fotó: MTI/NNK

Az idősotthonban a legutóbbi adatok szerint 296 gondozott, 26 dolgozó fertőződött meg és már 40-re nőtt az elhunytak száma - áll a hivatal által kiadott szerdai közleményben. 

A kormányhivatal azt is közölte, hogy az orvosi jelenlétet és a folyamatos orvosi ellátást célzó ellenőrzési eljárásban benyújtott dokumentumok (szerződések, jelenléti ívek, orvosi nyilatkozatok) alapján és korábbi rendkívüli ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztották.

Hozzátették: az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttatták, aki átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban történt tömeges megbetegedések és halálesetek miatt. Megjegyezték egyúttal, hogy a megállapításaikat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége van hivatalosan véleményezni.

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. Ezért a most indított új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata - szögezte le a kormányhivatal.

A most indított ellenőrzésen azt vizsgálják, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Kapcsolódó írásaink