Belföld

Tízezrek maradhatnak le a szünidei táborozásról

A koronavírus megjelenése után drasztikusan visszaesett a nyári programokra jelentkezők száma, mindenki a korlátozások feloldását várja, van, aki már csak az őszben bízik

Biztató híreket olvashattak a szülők nemrég a koronavírus-járvány kapcsán: a szakemberek a tetőzést május elejére várták, így jó esélye lehet a vakációban szervezett nyári táborok megtartásának. Ugyanakkor, ha a szülők nem foglalnak időben helyet gyermeküknek, nehéz szünidő elé nézhetnek.

Tízezrek maradhatnak le a szünidei táborozásról
Több júniusra és júliusra tervezett tábor marad el a járványhelyzet miatt
Fotó: Pixabay

Az idei esztendő álomszerűen indult a táborpiacon, februárban húsz százalékkal több jelentkezést regisztráltunk a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában. A koronavírus megjelenése után azonban drasztikusan visszaesett a jelentkezések száma – figyelmeztetett Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. Aggodalma nem minden alap nélküli, a lapunk által megkérdezett szervezetek egyelőre tanácstalanok a jövőt illetően, de sok helyen már biztosak benne, hogy táboraik elmaradnak.

Még néhány héttel ezelőtt is szervezésben voltunk a nyári szünetre, ám hogy a táborok mikor valósulhatnak meg, ma még teljesen kiszámíthatatlan, hiszen nem tudni, mikor lesznek újra adottak az egészségügyi körülmények – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány (ESZKA) kuratóriumi elnöke. Hozzátette, amíg a járványt nem tudjuk magunk mögött, semmilyen társas programot nem szerveznek, hiszen az az első, hogy mindenki biztonságban lehessen. Ahogy vége a korlátozásoknak, természetesen azonnal újrakezdik a táborok szervezését, ha ez már nem fér bele a nyári szünidőbe, akkor az őszi szünetre. 

A június és július hónapokra tervezett táboraink sajnos elmaradnak a járványhelyzet miatt – közölte Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense. A szervezet augusztusban a megfelelő körülmények biztosításával szeretne két tábort szervezni, ha az akkori hatályos biztonsági előírások ezt megengedik. A tervek azonban természetesen még bármikor változhatnak. Addig is folyamatos a segélyszervezet intézményeinek gyermekeket segítő munkája, ami a járvány miatt zömében online platformokra került át. Ilyen módon az intézményeikben lakó gyermekek digitális oktatását is támogatni tudják, továbbá a módszert nyáron is alkalmazhatják, ha a táborok elmaradnának.

Az ottalvós táborok nagy valószínűséggel idén elmaradnak, a napközis táborok talán könnyebben megvalósíthatók, ám a Családkongresszus programunkat biztosan későbbre kell halasztanunk – közölte érdeklődésünkre Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. A civil szervezet rendszeresen szervez táborokat, így a Magyar Kajak–Kenu Szövetséggel vízi vándortábort, míg az Erzsébet a Kárpát-Medencei Gyermekekért Alapítvánnyal évente ötszáz családjuk nyaralhat. Helyi egyesületeik szintén szerveznek nyári napközis táborokat, közös családi üdüléseket.

Amennyiben a kormány feloldaná a korlátozásokat, azok a helyi szervezeteik, amelyek székházzal rendelkeznek, szinte azonnal tudnak napközis tábort szervezni, az ottalvós táboroknál pedig – amennyiben mégis megnyílik a lehetőség – igyekeznek gyorsan reagálni és erről a családokat értesíteni. Ha erre mégsem lesz lehetőség, a digitális térben igyekszik a NOE programokkal szolgálni. Már most több lehetőséget kínálnak, honlapjukon naponta osztanak meg kreatív ötleteket, emellett meséket, barkácsötleteket is bemutatnak az érdeklődőknek. 

Mindezek ellenére a családoknak muszáj foglalkozniuk a táborokkal önmaguk érdekében – vélekedett Tóth Béla. Szerinte a jelentkezések hosszabb elmaradása esetén a táborszervezők egy része úgy dönthet, hogy érdeklődés hiányában nem tartja meg a tábort. Így előállhat az a helyzet, hogy mire elkezdődik a nyári szünet, a korlátozások elmúltával a szülők nem tudják biztosítani gyermeküknek a felügyeletet.

A szűkebb táborkínálattal szembenálló, esetlegesen megnövekvő kereslet hatására gyerekek ezreinek nem juthat hely a gyermektáborokban, másrészt a kereslet árfelhajtó hatású lehet, azaz a családoknak érdemben, akár huszonöt-harminc százalékkal is többet kell fizetniük egy-egy turnusért, mint korábban, fejtette ki Tóth Béla. Hozzátette: a táborszervezők egyelőre tartják a meghirdetett táborárakat, de ahogy haladunk előre az időben, a piac változni fog.

Fontos tudni, hogy a szülők által befizetett előlegek elmaradás esetén visszajárnak, ha kormány rendelkezéseinek következtében kell eltekinteni a tábor megszervezésétől. Ezzel együtt nem mindegy, hogy a szülők most jelentkeznek alapáron, vagy már az emelkedett díjakon kell tábort találniuk a gyermeküknek. A jelentkezések megindulása egyben a táborok számának csökkenését is megállíthatja, így a későbbi áremelést is mérsékelheti – mutatott rá Tóth Béla.
 

Kapcsolódó írásaink