Belföld

Sópipákat kapnak megváltozott munkaképességű emberek

A KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE megváltozott munkaképességű dolgozói 800 sópipát kapnak, míg a Magyar Kórházszövetségnek 5000-et juttatnak el a gyógyhatású készülékből egy felajánlásnak köszönhetően. A szervezésben a Ments Életet Közhasznú Alapítvány segített.

Sópipákat kapnak megváltozott munkaképességű emberek
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége beszédet mond a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE XIV. kerületi, Csömöri úti telephelyén tartott adományátadáson 2020. május 6-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szerdai budapesti átadáson Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy a társadalom kizárólag összefogással tud úrrá lenni a koronavírus-járványon. Ezért kap most segítséget az egyik nonprofit kft., amely másfél hónapja maszkok gyártásába kezdett, elsősorban szociális intézményeknek eljuttatva a védőeszközöket - tette hozzá.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége úgy vélekedett, hogy mindez jó példa a szolidaritásra. Létrehoznak egy vállalatot, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, ők hálából első osztályú munkát végeznek, világcégeknek dolgoznak, majd a veszélyhelyzetben maszkgyártásra állnak át, és ekkor egy alapítvány természetesnek veszi, hogy rajtuk segítsen. Ez egyfajta körforgás: mindenki magától értetődőnek gondolja, hogy felkaroljon másokat, és közben senki sem marad egyedül - mondta Herczegh Anita.

Csizi Péter, a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE ügyvezető igazgatója közölte, cégcsoportjuk országszerte 136 telephelyen több mint 9 ezer embernek ad munkát. Közülük csaknem 8 ezren megváltozott munkaképességűek, 500-nál is többen pedig valamilyen légúti betegségben szenvednek. Úgy vélekedett, hogy nemcsak a konkrét felajánlott termékeket, a sópipákat kell nézni, hanem a háttérben meghúzódó szándékot is.

A KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE megváltozott munkaképességű dolgozói 800 sópipát kapnak
A KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE megváltozott munkaképességű dolgozói 800 sópipát kapnak
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A cél az, hogy dolgozóik a munkával együtt önbecsülést is kapjanak, hasznosnak érezzék magukat - hangoztatta Csizi Péter. Hozzátette: ezt meghálálják a foglalkoztatottak, akik már több mint 300 ezer maszkot készítettek el különböző helyszíneken, köztük az ország egyik legnagyobb varrodájában, Zuglóban.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója azt mondta, hogy sok figyelemmel, szeretettel találkoznak a veszélyhelyzetben. Azt kérte, hogy ez a járvány után is maradjon így.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j4) látogatást tesz a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE varrodájában a megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató cég telephelyén
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j4) látogatást tesz a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE varrodájában a megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató cég telephelyén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mikola József, a Ments Életet Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az ő feladatkörük is megváltozott a koronavírus-járvány miatt. Azt hangoztatta, hogy látszik az összetartás.

Budai László, az adományt felajánló Sópipa-Pharma Kft. tulajdonosa, egyben az alapítvány alelnöke közölte, hogy családi vállalkozásuk egy nagyjából húsz éve megszületett ötletre épül. Büszkék arra, hogy sópipájuk a világ sok országába eljutott, húsz államban forgalmazzák - fűzte hozzá. A kezdetektől rengeteg segítséget kaptak az egészségügyi dolgozóktól, ezt már régóta meg akarták hálálni. Budai László úgy fogalmazott, hogy a sópipa egy „kis, mobil sóbarlang”, amely az emberek otthonába viszi a sóterápiák összes jótékony hatását.

Kapcsolódó írásaink