Belföld

Ima az egyházért, hazáért, Mindszenty bíboros közbenjárásáért

Online emlékhely, online zarándoklat: a bécsi Pázmáneum és a Mindszenty Alapítvány módot talált arra, hogy idén se maradjanak el a hagyományos Mindszenty-megemlékezések. Tisztelői az alapítvány honlapján emlékezhetnek a negyvenöt éve elhunyt, szentéletű hercegprímásra.

Ima az egyházért, hazáért, Mindszenty bíboros közbenjárásáért
Mindszenty József bíboros negyvenöt évvel ezelőtt hunyt el
Fotó: Terror Háza Múzeum

Huszonhét év után először nem rendezhették meg Esztergomban a hagyományos Mindszenty-zarándoklatot a hercegprímás május 6-i halálának évfordulójához kapcsolódva, de Varga János, a bécsi Collegium Pazmaneum rektora és Kovács Gergely viceposztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője virtuális térbe helyezték a zarándoklat lehetőségét.

Az erről szóló, lapunkhoz eljuttatott levélben emlékeztettek: a Mindszenty-tisztelet kiemelkedő eseménye a minden év május első szombatján megtartott országos engesztelő zarándoklat.

„Ilyenkor a szentéletű hercegprímás tisztelői az esztergomi Prímási Bazilikában gyűlnek össze, hogy imádkozhassanak az egyházért, a hazáért és Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásért” – hangsúlyozták.

Most, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel nem kereshették föl Mindszenty József bíboros sírhelyét az esztergomi bazilika altemplomában, illetve a bécsi Irgalmas Kórházban is elmarad az idei koszorúzás, a körülményekhez igazodva szerették volna közelebb hozni a megemlékezés, a tiszteletnyilvánítás, a hálaadás és a kérés – egyben a vigasztalódás és az erőgyűjtés lehetőségét.

A virtuális emlékhely a Mindszenty Alapítvány honlapján, itt érhető el:

https://mindszentyalapitvany.hu/szentte-avatas/virtualis-emlekhely.

A három különböző, interaktív felületen a látogatók hálát adhatnak, imát kérhetnek saját szándékaikra, valamint a koszorúzás virtuális megfelelőjeként „szalagot” helyezhetnek el, ezzel is kifejezve a bíboros iránti tiszteletüket.

Varga János, a Pázmáneum rektora lapunknak elmondta, érdemes Mindszenty bíboros helytállására odafigyelni a nehézségek közepette: alakja példakép, de több annál – kérjük közbenjárását hazánkért, családjainkért, önmagunkért! Mint fogalmazott: nagy lépés volt, hogy életszentségét 2018-ban a Szentszék elismerte – az erről szóló dekrétum magyar fordítását épp a napokban tették közzé – de a boldoggá avatáshoz szükséges, hivatalosan elismert csoda még hiányzik.

Korábban Habsburg-Lotharingiai Mihály királyi herceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke kifejezte, sokak vágya válna valóra, ha Mindszenty József boldoggá avatására az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején kerülne sor. Most nyertünk egy évet, hogy meglegyen a csoda – mondta Varga János.

Mindszenty József 1975. május 6-án, nyolcvanhárom éves korában hunyt el a bécsi Irgalmas Kórházban, ahol ma Rieger Tibor szobra idézi föl alakját. Élete utolsó négy évét a bécsi Pázmáneumban töltötte, ahol a magyar katolikus közösség ma is őrzi emlékét. Végakarata szerint Máriacellben temették el, majd 1991-ben újra temették az esztergomi bazilikában. Erről ő maga rendelkezett így: „amikor Mária és Szent István országa felett lenyugszik a moszkvai hitetlenség csillaga, holttestemet vigyék az esztergomi bazilika kriptájába” – írta.

Az utolsó hercegprímás halálévfordulóján ezért esztergomi sírja mellett hagyományosan Bécsben, Máriacellben, valamint Budapesten is megemlékezésekre kerül sor. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1993 óta minden esztendőben megrendezte Mindszenty József hercegprímás május 6-i halála évfordulójához kapcsolódóan a magyar Egyházért és hazáért felajánlott zarándoklatot a bíboros esztergomi sírjához.

Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek május 2-án szűk körben mutatott be engesztelő szentmisét mártírsorsú elődjéért. A homíliát Marton Zsolt váci megyéspüspök mondta, az eseményről itt adtunk hírt.

Kapcsolódó írásaink