Belföld

Hajléktalanügyben is nagy az összevisszaság

Nyilvános lehet a Pesti úti idősotthon vizsgálatának eredménye

A főpolgármester tovább hárítja felelősségét a Pesti úti idősek otthonában kialakult járványgócpont kapcsán, de a kormányhivatal a napokban nyilvánosságra hozhatja a vizsgálati eredményeket.

Hajléktalanügyben is nagy az összevisszaság
Egyre több kérdésben fúj visszavonulót a határozatlan főpolgármester
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Antidemokratikus módon, a csepeli önkormányzat megkerülésével, a helyi lakosok véleményének figyelmen kívül hagyásával akart hajléktalanszállót nyitni Karácsony Gergely – írta tegnap közösségi oldalán Csepel fideszes polgármestere. Borbély Lénárd azután szólalt meg, hogy a baloldali főpolgármester – a veszélyhelyzet adta jogköreivel élve – több száz hajléktalant kívánt a XXI. kerületbe költöztetni, ám a csepeliek tiltakozása miatt végül visszalépett eredeti elképzelésétől. Ahogy arra Borbély is felhívta a figyelmet, bár Karácsony azt állította, több kerületben is terveznek létrehozni új hajléktalanszállókat, kiderült, Csepelen kívül semmilyen más helyszín nem volt kijelölve. Alighanem ezért döntött úgy Karácsony, hogy a Városháza Gerlóczy utcai szárnyában helyezi el a fedél nélkülie­ket. Kérdés, hogyan. Borbély Lénárd cáfolta a főpolgármester azon szavait, miszerint „Csepel elöljárói gyűlöletkeltő kampányba kezdtek a kerületben”, hiszen nemcsak most,  békeidőben is megtesznek mindent a nincstelenek védelméért.

Úgy tűnik, Karácsony a hajléktalanügy hangsúlyozásával a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonában kialakult koronavírus-gócpontról kívánja elterelni a figyelmet. Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, Budapest Főváros Kormányhivatalának vizsgálatai és Müller Cecília országos tiszti főorvos is több szabálytalanságot tárt fel az intézményben, ahol – sajnálatos módon – eddig több mint harmincan vesztették életüket, és több százan fertőződtek meg a vírussal. A főpolgármester ez idáig elhárította a felelősséget, egyik Facebook-bejegyzésében pedig még gúnyt is űzött az ellenőrzésekből: „a Pesti úti idősotthon a világ talán legjobban ellenőrzött intézménye, legalább négy kormányzati vizsgálat folyik párhuzamosan”. Lapunk egyébként úgy tudja, a kormányhivatal ellenőrzéseinek eredményeit a napokban nyilvánosságra fogják hozni.

Míg Debrecen polgármestere már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt szigorú intézkedéseket hozott az idősotthonok lakóinak a védelmében, addig a baloldali városvezetés Budapesten hibát hibára halmozott – ezt már Halász János mondta a parlamentben, ahol szintén heves vita alakult ki annak kapcsán, miért vált az ország járványgócpontjává a fővárosi intézmény. A Fidesz frakcióvezető-helyettese felszólalásában alapos vizsgálatot követelt.

Kapcsolódó írásaink