Belföld

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődtek az idei érettségik

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött hétfő reggel a május-júniusi érettségi időszak.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődtek az idei érettségik
Érettségiző diák a budapesti Szent Margit Gimnáziumban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat.

Érettségiző diákok a Szent Margit Gimnázium előtt 2020. május 4-én
Érettségiző diákok a Szent Margit Gimnázium előtt 2020. május 4-én
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart, a vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk. 

Az első feladatlap megoldására 90, a másodikéra 150 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. 

A szövegértési feladatsor bázisszövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll. A szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó. A vizsgadolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. 

Gondolkodó diákok egészségügyi maszkban a 2020-as érettségi vizsgák ideje alatt
Gondolkodó diákok egészségügyi maszkban a 2020-as érettségi vizsgák ideje alatt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ezután osztható ki a második feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a diákoktól: ez - a vizsgázó választása szerint - lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz.

Az érettségi feladatsor két részből áll
Az érettségi feladatsor két részből áll
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400-800 szó, a reflektáló szövegé 150-450 szó. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár. A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 73 helyszínen 174 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi.

Magyar nyelv- és irodalommal kezdődtek az érettségik idén is
Magyar nyelv- és irodalommal kezdődtek az érettségik idén is
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Könyvek története, Fekete István és Arany János a feladatok között

A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani hétfőn az Eduline oktatási portál információi szerint.

 A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében. A diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett ennek alapján megoldaniuk.

A portál információi szerint az első részhez tartozó szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak.

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott.

Maruzsa: 1144 helyszínen kezdődik meg az érettségi

Érettségi vizsgát tartanak az ország 1144 helyszínén; sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közölte, a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony.

„Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz” - hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

Érettségizők száma Magyarországon, 1998-2020
Érettségizők száma Magyarországon, 1998-2020
Fotó: Oktatási Hivatal/MTVA SAjtóadatbank/MTI

Maximális kapacitással működik a fővárosi tömegközlekedés az érettségik ideje alatt

Hétfőtől az érettségik miatt megnövekedő forgalomra tekintettel, a fővárosi flotta lehető legtöbb járművét elindítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Május 4-től május 21-ig újra a járványhelyzet előtt megszokott tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Ez azt jelenti, hogy mintegy 200 járművel több közlekedik majd, mint az elmúlt hetekben, amikor tanszüneti menetrend szerint közlekedtek a BKK járművei - közölte korábban a BKK.

Maximális kapacitással működik a fővárosi tömegközlekedés az érettségik ideje alatt
Maximális kapacitással működik a fővárosi tömegközlekedés az érettségik ideje alatt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Arra tekintettel, hogy a vizsgaidőszak első hetében tartják a legtöbb érettségit, ezen a héten, péntekig a legtöbb fővárosi vonalon körülbelül 9 óráig meghosszabbítják a reggeli csúcsidei sűrűbb járatkövetést.

Századvég: A társadalom döntő része támogatta az érettségi megtartását 

A Századvég két kutatást is végzett az érettségi megtartásának ügyében, az első esetében a megkérdezettek 80 százaléka, a másodiknál pedig 73 százalék - vagyis a társadalom döntő része - támogatta az írásbeli vizsga megtartását - mondta Nagy Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. oktatási üzletágvezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Fertőtlenítés érettségi előtt a budapesti Szent Margit Gimnáziumban
Fertőtlenítés érettségi előtt a budapesti Szent Margit Gimnáziumban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az üzletágvezető elmondta, a kérdésre adott válaszok pártpolitikától függetlenek voltak, vagyis mindegy, hogy ki hova szavaz, alapvetően támogatták az érettségi megtartását a válaszadók.

Hangsúlyozta, Magyarországon az érettséginek két nagyon fontos funkciója van: az egyik, hogy lezárja a középiskolai tanulmányokat - ráadásul összehasonlítható formában, hiszen minden diák ugyanabból tesz vizsgát -, a másik, hogy felsőoktatási felvételiként is funkcionál.

Magyar nyelv- és irodalomérettségi író diák a Szent Margit Gimnáziumban 2020. május 4-én
Magyar nyelv- és irodalomérettségi író diák a Szent Margit Gimnáziumban 2020. május 4-én
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ez nem minden országban van így. Amelyik országban elhalasztották az érettségit, ott később tartanak felvételit. A közép-európai régió nagy részében egyébként megtartják a vizsgát - fűzte hozzá Nagy Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Ellenzéki tévedések újrahangszerelve

ĀA segélyalapú politikának nincs meg a fedezete a költségvetésben, 2010 előtt éppen emiatt kellett rendre a nemzetközi hitelintézetekhez fordulnia Magyarországnak

Másik bolygón él a baloldal

ĀHétértékelő. A fővárosi vezetés későn lépett a védekezésben, máskor pedig előkészítetlenül és meggondolatlanul – véli Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója