Belföld

A Fidesz elkötelezett az igazság mellett a Lackner-ügyben

Gajda Péter kispesti polgármester szerint nem folytathatja munkáját a veszélyhelyzet miatt felfüggesztett Lackner-ügyet vizsgáló bizottság, mert lejárt a háromhónapos mandátuma. Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz frakció vezetője egy írásban értékelte az ügyben jelenleg fennálló helyzetet.

A Fidesz elkötelezett az igazság mellett a Lackner-ügyben
Lackner Csaba a botrány kirobbanása után menekült a sajtó elől
Fotó: HírTV

A képviselő leírta, hogy a vizsgálóbizottság felállítását teljesen feleslegesnek tartották, ugyanis álláspontjuk szerint abszurd, hogy a baloldal vizsgálja a baloldalt. Hozzátette, hogy a bizottságnak semmivel nincs több jogköre és lehetősége, mint egy egyéni képviselőnek.

Ezzel szemben hangsúlyozta, „ha már egyszer megalakult a tényfeltáró bizottság, akkor a kispestiek arculcsapásának értékelem, hogy a veszélyhelyzet miatt felfüggesztett és lejárt mandátumú bizottság nem folytathatja a munkát, még akkor is, ha munkája meglátásom szerint nem lehet eredményes”. 

Dódity Gabriella ugyanakkor úgy gondolja, hogy súlyos, korrupciógyanús hangfelvételek és ahhoz kapcsolódó események vizsgálatát nem lehet pártpolitikai alapon végezni. „Amíg egy tényfeltáró munkában egyeseknek bármiféle morális kontroll nélkül mások besározása és a tények elferdítése útján saját maguk fényezése a lényeg, addig épp a cél sérül” - írja a képviselő.

Leszögezte, „a kispesti Fidesz, ahogy eddig is, ezután is elkötelezett amellett, hogy az igazság kiderüljön, megtisztuljon Kispest közélete, és nézzük meg, mit hogyan lehetne jobban, hatékonyabban tenni a kerületért”.

Azonban hozzátette, hogy „arra a kérdésre is meg kell keresni a választ, mekkora kárt okoz azzal hitegetni a kispestieket, hogy majd a tényfeltáró bizottság mindent kivizsgál, mindennek a végére jár, miközben saját, jogköréből, összetételéből és tagjainak eltérő indíttatásaiból adódó korlátai eleve kudarcra ítélik annak működését”. 

A kispesti korrupciós botrány néhány héttel az október 13-i önkormányzati választás előtt robbant ki, s váltak ismertté azok a hangfelvételek, amelyeken a szocialista polgármester párttársa, a ma már az MSZP-ből kizárt Lackner Csaba fehérporos zacskók szárítgatása közben korrupciós pénzek visszaosztásáról tartott kiselőadást zárt körben.

Kapcsolódó írásaink

Fantomvizsgálat Kispesten

ĀMegfigyelőként Gajda Péter szocialista polgármester is megjelent a korrupciós ügyek kivizsgálására alakult bizottság ülésén – A koalíció az Átlátszó újságíróját is bevetné