Belföld

Vizsgálat bizonyítja, hogy Karácsony hazudott

Legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában - derült ki a Budapest főváros Kormányhivatala által végzett vizsgálatokból, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett szombati számában. 

Vizsgálat bizonyítja, hogy Karácsony hazudott
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

A lap információi szerint március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben, Karácsony Gergely viszont többször is ennek ellenkezőjét állította, de tényleges bizonyítékkal egyszer sem tudta alátámasztani szavait.

A főpolgármester nyilatkozatainak ellentmond, hogy az ellenőrzéseken az derült ki, a legsúlyosabb napok egyikén még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában.

A vizsgálatok azt is kimutatták, a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született.

Biztosan nem volt megfelelő orvosi jelenlét a Pesti úti idősek otthonában a fertőzések kialakulása szempontjából kritikus időszakban - tudta meg a Magyar Nemzet a körülményeket ismerő hiteles forrásból. A főpolgármester korábbi állításaival ellentétben március és április során, számos napon nem volt jelen orvos, aki személyesen vizsgálhatta volna a lakókat az intézményben, ahol háromszáz megbetegedés történt, amelyekből 33 esetben életét vesztette az intézmény idős lakója.

Noha a vonatkozó jogszabályok értelmében egy, a Pesti úti idősek otthonához hasonló bentlakót számláló intézményben főállású orvosnak kell az ellátást biztosítani, a fővárosi fenntartású otthonban március 12. után ténylegesen már nem volt jelen ilyen szakember, sőt március 20-án hivatalosan is megszűnt a korábbi intézményi orvos jogviszonya, és innentől kezdve egy hónapon keresztül az idősek otthona nem biztosította heti negyven órában szerződött orvossal az ellátást.

A hatósági vizsgálatok eredménye szerint március 12. után a korábban a háziorvosi feladatok biztosításának megszervezésével megbízott Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat igyekezett ellátni az intézmény lakóit.

A szolgálati rendszer azonban - többek között az érintett háziorvosok veszélyeztetett kora, saját praxisukban fennálló kötelezettségeik, vagy betegségük miatt - a járványhelyzet során nem tudott megfelelően működni.

A szerződés szerint mindössze heti hat napon összesen harminc órában kellett volna jelen lennie orvosnak az intézményben, de ez sem valósult meg.

Az intézménnyel szerződött Kft. háziorvosa március 31-én - amikor már voltak lázas megbetegedések - telefonon tájékozódott az otthonban zajló fejleményekről, és a lap információi szerint jelezte az intézmény vezetőségének, hogy nem lesz képes megfelelő ellátást nyújtani az idősek otthonában.

A vizsgálatok során a Kft. ügyvezetője, - aki munkája során maga is megfertőződött a koronavírussal - beszámolt róla, régóta gondolkozott rajta, hogy felmondja a háziorvosi alapellátásról szóló szerződést a Pesti úti idősek otthonával, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt végül nem tette meg, hogy legyen valaki, aki megkísérli ellátni a betegeket.

A vizsgálatok során a Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat ügyvezetője kaotikusnak nevezte az orvosi ellátást a március 12. utáni időszakban. Kiderült, hogy innentől kezdve egészen április 12-ig nem volt negyven órában intézményi orvos az otthonban, és voltak olyan napok, amikor egyáltalán nem jelent meg orvos az intézményben.

Az idősek otthona elsősorban megbízási szerződésekkel foglalkoztatta az orvosokat. A kiállított számlákból ugyanakkor nem mindig derül ki, hogy mennyi beteget és hány órában láttak el a doktorok.

Emlékezetes, Müller Cecília országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben elrendelte, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben, miután addigra világossá vált, hogy tömeges megbetegedések vannak az otthonban, ami a járvány egyik gócpontjává vált. Ez után április 13-án félállásban szerződött le az intézmény egy másik háziorvossal, akinek azonban a Pesti úti megbízása mellett főállású praxisa is van.

Olyan is előfordult, hogy már a kijárási korlátozások idején egy ellátott a kerítésen átszökve elhagyta az intézményt, hogy cigarettát és italt vásároljon magának. Ezt követően rendelte el az intézmény vezetője, hogy a férfi dolgozók óránként járőrözzenek a kerítés mentén.

A napilap cikke szerint Karácsony Gergely főpolgármester a fenti információkkal teljesen ellentétes állításokat közölt, amikor a Pesti úti idősek otthona felől kérdezték. A főpolgármester április 19-én kijelentette, az intézmény mindvégig rendelkezett főállású orvossal. Néhány nappal később, a parlament népjóléti bizottsága előtt Selmeczi Gabriella azon kérésére, „tudja-e garantálni, hogy március közepétől április végéig folyamatos volt az orvosi jelenlét a Pesti úti idősotthonban”, Karácsony azt válaszolta: a főváros minden jogszabályi feltételt teljesített.

Kapcsolódó írásaink