Belföld

Súlyos hiányosságok vezethettek a Pesti úti otthon tragédiájához

A fővárosi fenntartású idősotthonokban bukkan fel legtömegesebben a koronavírus, más szociális intézményekben ritkább a fertőzés. Egy hozzátartozó drámai részleteket közölt

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonokban rendszerszintű problémák lehetnek tavaly november óta. Ezt erősítik meg az operatív törzs statisztikái, a fővárosi kormányhivatal tapasztalatai, illetve annak a hozzátartozónak a visszaemlékezései, aki a Pesti úti intézményben gondozott édesanyját veszítette el gyanús körülmények között.

Súlyos hiányosságok vezethettek a Pesti úti otthon tragédiájához
Április 9-én mentőautók és buszok sora szállította kórházba az intézmény lakóit
Fotó: MH/Purger Tamás

Április végéig a statisztikák szerint az idősotthonokban igazolt fertőzöttek 57 százaléka fővárosi fenntartású intézményben él, 47 százalékuk a Pesti úton, és az elhunytak 74 százaléka is ezekben lakott, több mint a fele a XVII. kerületi gócpontban. Karácsony Gergely főpolgármester azonban a legnagyobb problémának a Pesti úti idősotthon túl gyakori ellenőrzését tartja. Ő maga inkább a létesítmény közelébe sem ment. Az ellenőrzések során öt alkalomból egyszer találtak orvost a helyszínen, míg a Fővárosi Kormányhivatal tételes felsorolást készített a hiányosságokról, és megállapította, hogy számos higiéniás intézkedést várnak, valamint megfelelő képzettséggel rendelkező szakápolókat kellene alkalmazni. Az intézményt ellátó kórház orvosainak tapasztalata szerint pedig a Pesti útról hozzájuk küldött betegek egyharmada rühös.

A katasztrofális helyzet az idős- otthonban gyanús körülmények között március végén elhunyt egyik gondozott fia szerint tavaly novemberben kezdődött. Cs. Krisztián a Ripostnak részletesen beszámolt saját tapasztalatairól. Édesanyja 2017-ben költözött az otthonba, és az önkormányzati választásokig minden rendben volt a létesítményben, ezt követően a korábbi ápolók eltűntek, a népszerű főnővért lecserélték, az orvossal pedig többé nem tudott beszélni. Édesanyja kálváriá­ja novemberben kezdődött, amikor egy elesést követően kórházba szállították, ahonnan nagyon gyorsan visszakerült az intézménybe. „Amikor legközelebb mentünk, már külsérelmi nyomok is voltak rajta, nem tudták megmagyarázni a nővérek, ezek honnan származnak. Anyukám jobb keze sebes, véres volt, legalább egy napja meg se mosdatták” – nyilatkozta a lapnak a férfi, aki szerette volna elvinni az édesanyját a Nyírő Gyula Kórházba, ám elmondása szerint megzsarolták azzal, ha egyszer innen kiviszi, akkor többé nem jöhet vissza.

A koronavírus itthoni terjedése miatt Krisztián féltette az édesanyját. Március 30-án délelőtt elért egy ápolót, aki azt mondta: jól van az anyukája. „Említettem, hogy félek, nehogy elkapja a koronavírust, mire az ápoló mérgesen kikérte magának, hogy náluk nincs koronavírus. Délután négykor ugyanaz az ápoló hívott fel, nyersen közölte, hogy meghalt az édesanyám. Azt se tudta megmondani, miben, és hová viszik a holttestét.” Ezen a napon a mentők öt beteget vittek el az otthonból koronavírus-fertőzés gyanújával, a férfi szerint édesanyja is abban halhatott meg. Boncolás nem történt, koronavírusra nem vizsgálták – mondta a férfi, aki úgy érzi, ha lett volna az intézményben orvos, talán időben felismeri a tüneteket.

Kapcsolódó írásaink