Belföld

Fricz: Az első szabad választással Magyarország felzárkózott Európához

Az első szabad választással, az első szabadon választott parlamenttel és kormánnyal Magyarország felzárkózott Európához - mondta Fricz Tamás politológus az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Fricz: Az első szabad választással Magyarország felzárkózott Európához
Fricz Tamás
Fotó: mh

A harminc éve történtek „a magyar történelem aranyló, fénylő napjai közé tartoznak”, több évtizedes diktatúrát sikerült megtörni. Ennek legsikeresebb része az intézményi, jogi átalakulás, így elkezdődhetett a modern demokrácia - jelentette ki.

A hiányosságok közé tartozott ugyanakkor, hogy nem született új alkotmány, csak az 1949. évi sztálini alkotmányt módosították, miközben szinte minden más posztkommunista országban akkortájt új alaptörvényt alkottak.

Továbbá az MDF és az SZDSZ erős szembenállása miatt nem sikerült a történelmi igazságtétel, a múlt rendszer képviselőinek elszámoltatása és kiszorítása a közéletből, így a posztkommunista elit át tudta menteni hatalmát - mondta Fricz Tamás.

Ezeket a feladatokat csak 2010-től a második Orbán-kormány végezte el az új alaptörvénnyel, a posztkommunista struktúrák kiszorításával és a valódi polgári demokratikus mentalitás meghonosításával, továbbá a gazdasági függőségek felszámolásával - hangsúlyozta.

Harminc éve, 1990. május 2-án ült össze a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés.
 

Kapcsolódó írásaink

Az új demokrácia születésnapja

ĀHarminc éve szabadon 23. A több mint négy évtized után szabadon választott Oszággyűlés 1990. május 2-i alakuló ülésén Varga Béla történelmi felszólalása állította helyre a jogfolytonosságot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom