Belföld

Orbán Viktor: Az első csatát megnyertük

Az első csatát megnyertük, azonban még nem lehet hátradőlni, most az élet újraindítása a cél - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy ősszel jöhet a járvány második hulláma.

Orbán Viktor: Az első csatát megnyertük
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban 2020. május 1-én
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a következő napokban a szigorú menetrend és a fokozatosság lesz a jellemző.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a politikában a tapasztalat minden mást megelőz, csak az a biztos, amit az ember átél, és így van ezzel a mostani válságban is.

A kormányfő szerint most csak a tényekre lehet alapozni. Ezekből pedig azt tudjuk, hogy a vírus létezik, nincs vakcina, és nincs garancia arra, hogy magától elmenne a vírus, így nem lehet feladni a védekezést - tette hozzá.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nem szeret hirtelen határozni, de ha a helyzet megkívánja, akkor egy óra alatt lehet gyors döntéseket hozni. Hozzátette: „két hét alatt fogunk újabb döntéseket hozni a helyzet fényében”. 

A miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország az első csatát megnyerte a vírussal szemben, mivel az nem szabadult el.

„Időt nyertünk, és felkészült az egészségügy a védekezésre. Ha újra nagy hullámban támadna a járvány, akkor nincs olyan ember, aki ellátás nélkül maradna” - fogalmazott. Hozzátette: most az élet újraindítása a cél.

A kormányfő figyelmeztetett, lesz második hullám, nyáron a vírus terjedése le fog lassulni, de október-novemberben jöhet egy második hullám. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a szabályok lazítása esetén Ausztria a példa, mivel ott már láthatóak a hatások.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, és külön előírások kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen származik. Így az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be.

„Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor a fővárosban is újraindulhat az élet” - jelentette ki.

Objektum doboz

A különleges jogrend miatti külföldi támadásokról azt mondta: miután kiderült, a járványt nem sikerül lokalizálni a gócpontokban, biztos volt benne, hogy megjelennek a pénzügyi spekulánsok válságfinanszírozásra vonatkozó javaslatai, amelyeknek a haszonélvezői a pénzügyi befektetők.

„Nagyon meglepődtem volna, ha Soros György, hazánk egyik legtehetségesebb fia, nem tűnt volna fel ebben a helyzetben” - mondta Orbán Viktor. 

A migráció esetében is megjelent egy „Soros-terv”, az volt az első, majd a járványnál is jöttek a pénzügyi befektetők és Soros György „kettes számú terve”, amely úgy kínál pénzt az európaiaknak, hogy a tőkét nem is kell visszafizetni, „elég, ha a kamatot”, de azt „hetedíziglen” - fejtette ki a kormányfő, aki arra is számított: a spekulánsok tervét ellenző Magyarország szavának gyengítéséért meg fogják támadni a magyarokat, úgy, hogy diktatórikus módszerek alkalmazásával vádolják meg az országot. Így akarták kikapcsolni a magyarokat és a szintén a sarkukra álló lengyeleket is - mondta.

„Európában sok mindent lehet csinálni, de ha az ember vállalja a vitát, akkor idővel kiderül, hogy az adott törvényjavaslat semmilyen szinten nem megy szembe az európai gyakorlattal” - mondta az úgynevezett koronavírus-törvénnyel kapcsolatban a kormányfő.

Azt is mondta, a „Soros-féle hálózatnak” a liberálisok körében van a legerősebb hídfőállása, ők, akik „azon a köldökzsinóron lógnak, amelybe Soros György pumpálja az életnedveket”, világkormányzást akarnak teremteni.

Hozzátette: a magyar ellenzék tagjai között is látott olyan parlamenti képviselőt, aki szégyellte magát, miközben támadta a kormányt, és ezt meg is érti.

A román elnök kijelentéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy Klaus Johannisban ő tiszteletreméltó embert ismert meg, és néhány dologban egyetértenek. Nehéz vitákban is kiállt bizonyos elvek mellett - fogalmazott vele kapcsolatban.

„Az én viszonyom a román elnökhöz a tiszteleten alapul, és szeretnénk ha a kapcsolataink ezen állnának. Éppen ezért értetlenül állunk a kijelentések előtt, ilyen mondatokat az elmúlt 30 évben sem hallottunk Romániából. Nem javaslom, hogy a ledobott kesztyűért lehajoljunk, és továbbra is keressük az együttműködést” - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről azt mondta, hogy lesznek biztató hírek, de az összkép nem lelkesítő. A miniszterelnök szerint ki kell választani egy vezércsillagot, és arra összpontosítani. 2010-ben ez a pont a munka és a munkahelyek volt, és most is ezt kell követni.

„Annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus megszüntet, erre megvan a tudás és a tapasztalat is” - mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy személyesen garantálja, hogy előbbi kijelentése megtörténjen.

A munkanélküli segély 3 hónapra szól, az ezt követő jövedelempótló támogatásból pedig valóban nem lehet megélni, de e mellett, illetve helyett kínálnak majd fizetett képzést, közmunkát, állami cégek is növelhetnek létszámot bizonyos munkákra, az életerős fiatalokat pedig szívesen látják a hadseregben is - fejtette ki.

Hozzátette, a válságkezelésben a gazdasági összefogás kulcskérdés, hogy az ország visszatérhessen a teljes foglalkoztatottság körüli állapotba.

Végül a közelgő anyák napjáról azt mondta: azt kívánja mindenkinek, találja meg a módját, hogy „az édesanyja érezhesse, hogy van fia”, a fiúk pedig, hogy van édesanyjuk.

Kapcsolódó írásaink