Belföld

Már hat fővárosi fenntartású idősotthonban jelent meg a vírus

Országszerte eddig 27 idősotthonban igazoltak már koronavírus-fertőzést. Összesen 628 gondozott, 87 dolgozó fertőződött meg, 66 idős ember pedig elhunyt - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Már hat fővárosi fenntartású idősotthonban jelent meg a vírus
A legnagyobb gócpontnak továbbra is a Pesti úti idősotthon számít
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az is kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonok közül 6 intézményben van hivatalosan is igazolt koronavírusos, ezekben összesen 360 idős gondozott, 60 dolgozó lett fertőzött, és 49-en haltak meg - írja cikkében az Origo.

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonok közül tehát már nemcsak a Pesti úton, hanem két XI. kerületi, a Rózsa utcai, a Rupphegyi és a Kútvölgyi úti idősotthonban is megjelent a vírus. 

Az idősotthonok között a legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott, 26 dolgozó és 34 elhunyt van jelenleg. A Rózsa utcában 53 gondozott és 20 dolgozó, a Kamaraerdei úton 10 gondozott és 3 dolgozó, a Kútvölgyi úton és a Bánk Bán utcában 1-1 gondozott, a Rupphegyi úton pedig 1 dolgozó fertőzött. 34 halott a Pesti útról kerül ki, 14 meghalt ember a Rózsa utcából és 1 fő a Kútvölgyi útról – tudta meg a portál a Koronavírus Sajtóközponttól.

A hivatalos statisztikák szerint az összes idősotthonban igazolt fertőzött 57 százaléka fővárosi fenntartású intézményben él, és az összes idősotthonban meghaltak 74 százaléka is ezekből az otthonokból kerül ki.

A Pesti úti idősotthon lakói az összes idősotthonban fertőzöttek 47 százalékát teszik ki, az összes idősotthonban meghalt ember több mint fele a Pesti úti idősotthon gondozottja.

Érdekesség, hogy a szintén Budapesten található, de nem önkormányzati fenntartásban lévő közel hatszáz idős emberről gondoskodó Olajág Otthonokban viszonylag kevés, 50 igazolt fertőzött van, és 7 ember halt meg. Ezen felül másik három nem önkormányzati fenntartású budapesti idősotthonban jelent meg kevés esetszámmal a vírus, de azokban eddig haláleset nem történt.

Kapcsolódó írásaink